Tok imot evakuerte måtte selv rømme fra flammene

AURLAND (Dagbladet): Knut Lindstrøm er femte generasjons eier av Lindstrøms Hotel i Lærdal i Sogn og Fjordane, hvor det lørdag kveld brøt ut storbrann.

Han forteller til Dagbladet at han var innstilt på åpne det vinterstengte hotellet for å ta imot evakuerte – men nå er han selv en av dem. 

– Jeg ble oppringt fra kommunen og spurt om hotellet kunne være evakueringssted. Da vi dro ut, så vi at det brant oppover i fjellsida. Jeg dro til hotellet, åpnet det og begynte å gjøre det klart for å ta imot evakuerte, sier Lindstrøm til Dagbladet.
 
Han rakk å ta imot 15-20 evakuerte – og to hunder – før flammene kom så nære at det verneverdige hotellet ikke var et blivende sted, forteller han.

– Brannen utviklet seg raskt, og vi skjønte raskt at hotellet ikke var et egnet evakueringssted, sier han.

Flyktet fra flammene

Lindstrøm har to tvillingpar på 13 og 8 år. Han fikk plassert dem i bilen, slik at familien raskt kunne komme seg av gårde så snart de andre gjestene var kommet seg bort fra stedet.

– Det var noen eldre blant de evakuerte, og vi måtte ha hjelp av kommunen for å få transport til dem, forklarer han. 

Brannen kom aldri nærmere enn et par hundre meter unna hotellet. I 3-4-tida ble ankom Lindstrøm og tvillingene Aurland Fjordhotel i nabokommunen Aurland, og hotellsjefen ble altså selv gjest i nabobygdas hotell. 

– Det var helt flott at vi kunne bli tatt imot her, sier Lindstrøm, som kjenner hotellsjefen i Aurland, Steinar H. Kjærstein, godt.

Kjærstein vet ikke hvor lenge de evakuerte gjestene vil boende.

- Men det skulle jeg gjerne ha visst, sier hotellsjefen, som plutselig fikk fullbooket hotellet sitt, til Dagbladet.

Uviss framtid

Totalt bor om lag 1200 personer i katastroferammede Lærdalsøyri. De om lag 200 evakuerte er sendt til flere mottaksplasser i Lærdal og Aurland. Det er foreløpig helt uvisst når innbyggerne får lov til å flytte tilbake til hjemmene sine.

Totalt 23 bygg har brent ned, 16 av disse bolighus. Det bor cirka 370 personer i det rammede området, og rundt 200 personer ble evakuert av innsatspersonell på stedet, ifølge Sogn og Fjordane politidistrikt.

Lærdal-ordfører Jan Geir Solheim (Sp) forsikrer at alle de evakuerte vil få husly for de kommende dagene.      

– Alle vil få et tilbud. De som ikke kan flytte hjem, får tilbud om overnatting, sier han til Dagbladet.

De evakuerte vil enten bli innlosjert i ubebodde hus, på hotell i Sogndal, i Aurdal – eller hos folk som åpner hjemmene sine for de berørte.   

Leker til barna

Ordføreren i Aurland, Noralv Distad (H), sier til Dagbladet at om lag 60 personer er innkvartert på Aurland Fjordhotel, hvor også kommunens kriseteam nå holder til. De bistår også nabokummen med pårørendetelefon, som skal bemannes døgnet rundt.    
Han forteller om helsepersonell og kriseteam-arbeidere som har jobber døgnet rundt siden alarmen gikk i går kveld, uten stans.

– Det er en formidabel innsats som legges ned her nå. Det er kolossalt mange folk i sving, som fortjener en stor takk. Det er særlig sterkt at så mange privatpersoner bidrar. Vi har fått inn leker til barna som oppholder seg her. Folk viser virkelig omsorg, sier han til Dagbladet.

– Vi har alt det som trengs av fagfolk, det blir døgnbemanning inntil videre. Utfordringen nå er at telefonnettet svikter, så det er krevende å informere de pårørende, sier han.

Monday, January 20th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments