Tidligere toppsjef i dansk etterretning slakter PSTs åpenhet om terrortrusselen: Norge er i en sjokktilstand. Da har terroristene allerede vunnet

(Dagbladet): Ifølge Hans-Jørgen Bonnichsen er den nasjonale traumen i Norge etter terroraksjonen 22. juli 2011, og kritikken myndighetene fikk i etterkant, forklaringen på hvorfor Politiets sikkerhetstjeneste (PST) valgte advare det norske folk om terrortrusselen på torsdag.

- Den eneste årsaken jeg kan finne ligger i den nasjonale tragiedien Norge opplevde for tre år siden. Ellers gir det ingen mening. Trusler er en virkelighet i hvilken som helst vestlig etteretningstjeneste, og de har ansvaret for å håndtere dem. Her har man valgt å legge bekymringen ut til folket, sier den tidligere operative sjefen i PET til Berlingske.

Derfor mener han at terroristene allerede har vunnet. Et av hovedmålene til terrorister er å skape frykt og panikk, og det mener Bonnichsen de allerede har lykkes med i Norge, selv om det påståtte angrepet ikke er blitt gjennomført.

- Det er jo mulig å se at trusselen har satt Norge i en sjokktilstand, og det stabiliserer omdømmet som terroristene ønsker; nemlig det å bli fryktet og at folk tror de kan angripe når som helst, sier han.

På pressekonferansen torsdag sa PST-sjef Benedicte Bjørnland at de gikk ut offentlig for å forebygge en eventuell terrorhandling.

- Når vi likevel går ut med informasjon, så er det for å forebygge og for at det kan virke avskrekkende,

Ubarmhjertig press

Bonnichsen mener at den kraftige kritikken norske myndigheter fikk etter 22. juli forklarer hvorfor de denne gangen har sett seg nødt til å involvere folket.

- Jeg er lei meg for det traumen angrepet etterlot Norge med, og jeg ville hatet å være ansatt i PST. De er under et ubarmhjertig press, og det kan være grunnen til denne utradisjonelle håndteringen, sier han.

Som operativ leder i PET var det Bonnichsen som «ganske ofte» hadde ansvaret for å håndtere etteretning om at terrorgrupper var på vei mot vestlige strøk.

- Og da håndterte du det profesjonelt med troverdige partnere uten å etterforske det offentlig. Det ville gjort meg usikker som borger om det foregikk på den måten som det gjør i Norge nå. Jeg har personlig ikke noe ønske om at en etteretningstjeneste involverer meg, sier han.

Ingen økt beredskap

Til nå har verken Sverige eller Danmark valgt å øke beredskapen, selv om svensk politi i Västra Götaland har forberedt seg på det verste.

- Vi er i beredskap til å reagere, sa stabsjef Hans Lippens på fredag.

Bonnichsen kaller det de nordiske nabolandene har gjort for en mer profesjonell og riktig beslutning.

- Jeg håper ikke den danske regjeringen ville håndtert det på samme måte. Dette medvirker bare til frykt og usikkerhet, sier han, men understreker også nok en gang at terroraksjonen 22. juli har etterlatt Norge i en sårbar tilstand.

- Det ligger så dypt i dem, og det er ingen tvil om at de har sverget for at dette aldri skal skje igjen.

Dagbladet har vært i kontakt med PST som foreløpig ikke har kommentert uttalelsene til Bonnichsen.

Sunday, July 27th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments