Tesla-gründeren lyktes med risikabelt eksperiment

(Dagbladet): Det private romfartsselskapet SpaceX skjøt klokka 21.25 fredag kveld opp en Falcon 9-rakett med last til Den internasjonale romstasjonen. Hovedoppdraget er å bringe utstyr til utposten i rommet, noe som ser ut til å gå helt fint, men det var et sideeksperiment som sto for den store spenningen.

Rakettens første trinn, som separeres fra fartøyet ganske kort tid etter oppskytingen, var utstyrt med fire bein som kunne felles ut. I stedet for å dumpe trinnet mer eller mindre ukontrollert i Atlanterhavet, ville SpaceX prøve eksperimentell teknologi for å «lande» den.

Mye skulle klaffe. Etter separasjon måtte trinnet orientere seg riktig, bremse og gjenvinne kontrollen ved hjelp av motorer. De lange beina, som lå inntil kroppen under oppskyting, skulle etter planen felles ut og dempe nedslaget.

Klarte det

SpaceX melder at landingen i Atlanterhavet var vellykket, og at en rekke skip er på vei til stedet.

Selskapet ga det på forhånd bare 30 til 40 prosents sjanse for å lykkes. Under en pressekonferanse to timer etter oppskyting mente SpaceX-sjef og Tesla-gründer Elon Musk at lite tydet på at de ville lykkes

- Det var veldig grov sjø og høye bølger i områdene, så det er dårlige odds for at den traff vannet riktig, sa Musk under en pressekonferanse.

Eksperimentet vil gi verdifulle data, målinger og kunnskap om utviklingen av gjenbrukbare rakettsystemer. På sikt – når teknologien virker – er målet å kunne lande på fast grunn. 

Opp og ned

En av de store milepælene innen romfart er å lage rakettsystemer som ikke styrtes i havet, men kan lande og brukes om igjen. Det vil kutte kostnadene dramatisk. SpaceX har blant annet utført flere tester med Grasshopper-raketten, som ikke kan nå omløpsbane, men som tar av og lander vertikalt.

- Dersom vi greier å få til teknologien – og vi prøver veldig hardt – ser vi oppskytinger i prislandskapet mellom fem og sju millioner dollar. Det vil endre ting dramatisk, sa SpaceX-sjef Grynne Shotwell under en satellittkonferanse i Singapore i 2013.

Til sammenlikning kostet en gjennomsnittlig romferjeoppskyting 450 millioner dollar, vel 2,7 milliarder norske kroner, ifølge NASA. De karakteristiske ferjene er tatt ut av drift, og SpaceX har landet en milliardkontrakt med NASA for å utføre fraktoppdrag til ISS.

Dragon-fartøyet, som var montert i toppen av raketten, nådde omløpsbane uten store problemer og sikter seg nå inn mot ISS med lasten om bord. Den skal legge til søndag.

Saturday, April 19th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments