Tar «ærlige selfies» ett skritt videre

(Dagbladet): Debatten om hva som er et sunt skjønnhetsideal er evig aktuell.

«Vi vil ikke ha kunstige damer mer. Vi vil ha ekte kropp,» var mottoet for Facebook-kampanjen «Ektekropp», som i forrige uke oppfordret til shoppe-boikott.

Ekte kropp, samt en god dose selvironi, leverer den finske kunstneren Iiu Susiraja i sine selvportretter. Hun har gjort vrengebildet av den tradisjonelle selfien til sitt spesialfelt, og opplever stor interesse for fotokunsten sin.

- Da jeg hentet mitt første digitalkamera på postkontoret i 2007, var de første bildene jeg tok selvportretter. Jeg følte meg redd for å bli fotografert, og ville overvinne denne frykten, forklarer Susiraja når Dagbladet spør hvordan prosjektet startet.

- Selfies kan ødelegge deg

Nå har Susiraja publisert smått absurde selvportretter i flere år. 39-åringen tror forvirring er den vanligste reaksjonen i møte med bildene hennes.

- De som ser bildene får ofte motstridende følelser. De vet ikke om de burde le eller tolke dem seriøst. Men de negative reaksjonene jeg har fått, dreier seg mest om fototekniske detaljer, ikke innholdet, sier Susiraja.

- Hva tenker du om den utstrakte bruken av såkalte selfies i dag?

- Selfies kan være positivt for den som lar seg avbilde, men kan også ødelegge noe inne i deg. Kameraets kraft kan være både destruktiv og konstruktiv.

Har oppfylt drømmen

Selv føler Susiraja at hun har oppfylt en gammel drøm med selvportrettene sine.

- Jeg drømte først om å overleve en vanskelig periode, å bli en vinner i mitt eget liv. Så drømte jeg om å bli en kjent kunstner. Disse drømmene har gått i oppfyllelse, men jeg har fremdeles andre drømmer å jobbe mot. Det å oppfylle en drøm gir en egen ro, avslutter den finske kunstneren.

For øyeblikket er Susirajas selvportretter utstilt ved Frankfurts Fotografie Forum.

Flere selvportretter finnes på kunstnerens nettside.

Monday, November 3rd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments