- Tangerudbakken viser et bilde som ikke stemmer med virkeligheten

(Dagbladet): Aleksander Helmersberg har blitt hyllet av stortingspolitikere, statsminister Erna Solberg og en rekke lesere og foreldre siden han postet et innlegg på hans egen Facebook-side før helgen. 

I innlegget raser han mot Radioresepsjonens harselering av folk med Downs syndrom. Selv er han pappa til Milla (3) som har Downs syndrom. Facebook-innlegget førte til en storm på twitter og facebook.

Det endte med at Radioresepsjonen la seg flate og Tore Sagen ba om unnskyldning på Twitter.

Helmersberg har hele tiden understreket at kritikken ikke er rettet spesielt til Radioresepsjonen, men generelt til folks holdninger overfor mennesker med Downs syndrom.

• Les hele innlegget her!

- Stemmer ikke med virkeligheten

Jens Petter Gitlesen, forbundsleder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU), setter pris at Radioresepsjonen har bedt om unnskydning, og er helt enig i at folks holdninger må endres.

- Jeg syns jo det er fint at de har bedt om unnskylding, men det vi sliter mest med er at vi er for lite framme i media. Det er vanskelig å få politikernes oppmerksomhet, samtidig som ingen som er så avhengige av velferdsstaten som mennesker med utviklingshemming, sier han og fortsetter:

- Dessverre har de lett for å komme fram på en litt spesiell måte. I tillegg til innslaget på Radioresepsjonen har vi Tangerudbakken borettslag og en del sånne serier som harselerer med folk med Downs og viser et bilde som ikke stemmer med virkeligheten.  

- Mener du at Tangerudbakken viser bilde som ikke stemmer med virkeligheten?  

- Ja, det mener jeg. Tangerudbakken viser veldig lite om de utforingene folk med Downs har, som manglende tjenestetilbud og oppfølging. De fleste voksne med Downs har ikke muligheter til ferie hvis de ikke har bemidlede pårørende. Når man viser at beboerne i Tangerudbakken drar på seiltur så glemmer man at ikke alle kan det. Det er også svært få med Downs som har jobb, sier Gitlesen.

- Bygger opp under myter

Tangerudbakken borettslag er en prisbelønt dokumentarserie som har blitt sendt på TVNorge siden 2009. Serien følger seks utviklingshemmede som bor sammen i et borettslag.

- Den oppmerksomheten de får er med på å bygge opp under myter, som at folk med Downs er så blide og glade. Det vi aldri hører om er at det er en kraftig overrepresentasjon av folk med Downs syndrom som sliter med depresjoner, sier Gitlesen.

Han mener sannheten er en helt annen.

- Noen undersøkelser viser at det dreier seg om opp til 20 prosent. Det er også en enorm medisinering mot psykiske lidelser, og de fleste som blir medisinert får ingen diagnose, sier Jens Petter Gitlesen, forbundsleder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede.

Ikke enige

- Vi er selvsagt ikke enige i kritikken. Tangerudbakken Borettslag er en serie om seks vidt forskjellige mennesker som bor i samme borettslag. Vi skildrer et sant bilde av dem, men vi sier ikke at alle mennesker med utviklingshemming er som dem. Alle mennesker, enten vi er utviklingshemmede eller ikke, er forskjellige, sier Linn Therese Amudsen i Zacapa film til Dagbladet.

Hun og Kari Wåle står bak serien. 

- I Tangerudbakken filmer vi tre mennesker med Downs syndrom og ingen av dem lider for eksempel av depresjon. Vi har aldri hatt et mål om å fortelle hvordan alle mennesker med Downs syndrom har det. Målet har vært å skildre menneskene i Tangerudbakken borettslag, deres liv – utfordringer, mestring, gleder og hverdag, sier hun.

I løpet av de fem årene serien har gått på tv har de tatt for seg ulike problemstillinger som mobbing, sykdom, barnløshet, vektproblematikk, språkvansker, og andre fysiske handicap knyttet til deres utviklingshemming.

Hvert program blir godkjent

- Dette har altså ikke vært en serie som bare fremstiller et glansbilde av virkeligheten. Jens Petter Gitlesens betraktninger rundt Tangerudbakken vitner om at han enten ikke har forstått hva denne serien går ut på, eller at han ikke har sett alle programmene, sier produsent Linn Therese Amundsen.

- Jeg har sett Tangerudbakken og jeg synes ikke det gir et riktig bilde av folk med Downs syndrom, sier Gitlesen.

Hun påpeker at i Tangerudbakken Borettslag kommer beboerne selv til orde. Hvert eneste program blir godkjent av foreldre og pårørende.

- Derfor blir det ikke riktig å sammenligne serien med programmer som harsellerer med utviklingshemmede, sier hun og fortsetter:

- Vårt ønske har vært å bidra til økt forståelse, mer toleranse, og et innblikk i hvordan det kan være å leve med en utviklingshemming. Folkeopplysning har hele tiden vært et mål, og det er stort sett det vi får tilbakemelding på at vi har fått til.

Mammaen til Hans Korsgaard i Tangerudbakken mener kritikken forbundslederen retter mot tv-serien er feilslått.

- Jeg er enig med mye av det Gitlesen sier. At personer med Downs ikke har gode nok tjenestetilbud og feriemuligheter. Derfra til og kritisere Tangerudbakken, synes jeg er en rar uttalelse fra Gitlesen. Det blir som å sammenligne kaffe med te. TV-serien har ikke det fokuset Gitlesen etterlyser. Jeg synes Gitlesen har gode perspektiver som vi jobber med, men våre intensjoner med serien er nettopp å drive folkeopplysning for å fortelle folk også hvordan folk med Down syndrom har det, sier mammaen til Hans i Tangerudbakken, Aashild Korsgaard.

Sunday, December 7th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments