- Tabbetrekket ville aldri skjedd mot noen andre enn Magnus

(Dagbladet): Det så lenge ut til at Magnus Carlsen skulle ryke på et tap i Zürich Chess Challenge. Tidlig i partiet fikk amerikanske Hikaru Nakamura et overtak, som burde ha gitt ham seieren.

I trekk 37 gjorde Nakamura en kjempetabbe. Fra å ha hatt 98 prosent seierssjanse ifølge datamaskinene som analyserer partiene, raste plutselig seierssjansene. Carlsen gikk seirende ut av partiet, og leder nå Zürich Chess Challenge.

- Normalt skulle stillingen hans ført til seier. Det som skjedde her var at Nakamura ikke klarte å håndtere presset. Det har nok med å gjøre den betydningen det har for Nakamura å vinne over Magnus. Han klarte ikke å holde nervene i sjakk, sier NRKs sjakkekspert og internasjonal mester Lars Torstein Bae til Dagbladet.

Gir aldri opp

Carlsen er verdensmester i sjakk, og vi vet hva han er kapabel til. Enkelte hevder at de så godt som blir hypnotisert av 23-åringen.

- Det tror jeg ikke. Det som er med Magnus er at han aldri gir opp, og fortsetter å prøve å gjøre det så vanskelig som mulig for motstanderen. Han er nok den første til å si det etterpå, at dette er et parti han burde tapt, sier Bae.

- Jeg tror likevel ikke at Nakamura ville ha gått på en sånn blemme mot for eksempel en Levon Aronian. Det ville ha vært noe mer normalt, det å vinne mot Magnus skaper helt andre overskrifter og mediepress. Det ble nok for mye.

Som å brenne fem straffer på rad

Etter partiet satte Dagbladets sjakkekspert tabben i et sportslig perspektiv.

- Tabben til Nakamura var nesten som å brenne fem straffer på rad i fotball. Amerikaneren ble rett og slett utålmodig og litt for ivrig etter å avgjøre direkte. Det ga Magnus akkurat den sjansen han satt og håpet på, og han spratt fram som troll av eske. Jeg tror ikke Nakamura hadde begått denne tabben mot andre spillere

Han tror også at det faktum at Nakamura var på vei til seier ble litt for mye.

- Det er ikke uvanlig at slikt skjer når spillerne er i kraftig tidsnød, men akkurat her var klokka mindre viktig. Nakamura har aldri slått Magnus, og i dag ble han litt for ivrig i “realiseringsfasen”. Han hadde neppe kjørt i grøfta på samme måten mot Aronian eller Anand, sier Gausel.

- Magnus er en fighter i dårligere stillinger og klemmer maksimalt ut av jevne og fordelaktige stillinger. Sjakkverdenen har aldri sett maken.

Burde tapt

Ekspertene mener også at Carlsen ikke kommer ut av kampen kun med positive merknader.

- Seieren forsterker det at han er verdens beste sjakkspiller, men det var en posisjon han burde tapt. Han ble rammet av sine ene svakhet, nemlig åpningene. Han er heldig som slipper unna, sier Lars Torstein Bae til Dagbladet.

Sunday, February 2nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments