Syrisk gutt hylles som helt etter å ha reddet ei jente fra snikskytter

(Dagbladet): En syrisk gutt har blitt hyllet som helt etter at en dramatisk video ble publisert på nettet mandag.

Det er Shaam News Network, som drives av syriske aktivister i Damaskus, som har publisert videoen. Den har foreløpig ikke blitt verifisert av uavhengige kilder.

En liten gutt ligger på bakken, i et område som blir beskutt av det som skal være en eller flere snikskyttere. Han reiser seg opp og løper i retning av en bil, men blir tilsynelatende skutt og faller om på bakken. Noen sekunder seinere reiser han seg opp igjen, og man kan høre at folk i bakgrunnen roper Allahu Akbar (Gud er stor).

Drar jenta vekk

Det spekuleres i om gutten bare later som han er død for ikke å bli beskutt igjen.

Han løper deretter helt fram til bilen, hvor han tar tak i ei lita jente, som ser ut til å være paralysert av redsel, og drar henne vekk fra skuddregnet. Ut fra videoen ser det ut til at begge barna overlever.

Kommandørkaptein ved Forsvarets høgskole og Syria-ekspert Per Christian Gundersensier til Dagbladet at det er vanskelig å vurdere om videoen er ekte eller ikke.

- Ut fra voldsnivået og brutaliteten i denne borgerkrigen, er det ikke usannsynlig at den er autentisk. Dette kan man også si ut fra det man vet om hvordan sivilbefolkningen blir rammet av denne krigen, sier Gundersen til Dagbladet

- Det er mange barn som blir drept i denne konflikten. Bruk av skarpskyttere i urban krigføring er effektivt. Det er svært risikofylt for sivilbefolkningen å ferdes i de ulike bydelene, sier han videre.

Propagandakrig

Videoen av den lille gutten er i skrivende stund vist mer enn 300 000 ganger på YouTube.

- Det å bruke sosiale medier har kanskje vært noe av det mest spesielle i Syria-krigen, eksempelvis med bruk av Youtube, Facebook-grupper og Twitter. Det gjør det mulig å kommunisere, og også mulig å publisere meninger og materiale, samtidig som man svartmaler motstanderen, sier Gundersen.

Han sier disse videoene er en viktig del av borgerkrigen i Syria, og at de får omtale blant internasjonale ledere.

- Selv Putin har referert til en video som for en tid tilbake viste en syrisk opprørsleder som spiste av et hjerte fra en død syrisk soldat. Han spurte retorisk om det er slike mennesker man skal samarbeide med. De mest spektakulære og grusomste videoene får omtale, sier Gundersen.

1 2000 barn drept

Det er ingen vestlige journalister igjen i Syria. Mange redaksjoner frykter at deres ansatte skal bli drept eller kidnappet.

- Det er få journalister som tør å ferdes inn i disse områdene. Det er derfor vanskelig å få et objektivt syn på det som skjer i Syria i dag. Samtidig er det en del uavhengige aktivister som klarer å få ut sine rapporter. Klarer man å sammenstille flere kilder, er det større sannsynlighet for å få et riktig bilde av situasjonen, sier Gundersen.

Ifølge en rapport utarbeidet av Flyktninghjelpen i april i år, blir i gjennomsnitt 12 barn drept i Syria hver eneste dag. De anslo at så mange som 12 000 barn har dødd som følge av krigen.

Er barn direkte mål i denne krigen?

- Det er ikke lenger noen grenser hva de ulike partene er villige til å gjøre. Dermed blir også barn og kvinner ofre, sier Gundersen.

Wednesday, November 12th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments