Syrere sultet til døde, kvelt, brent og slått

(Dagbladet): I morgen starter den lenge varslede Syria-konferansen i Montreux i Sveits. Her skal representanter for Assad-regimet og opposisjonen  møtes – sammen med resten av verdenssamfunnet. Konferansen blir sett på som det viktigste og største internasjonale forsøket for å løse den stadig mer blodige Syria-krisa. Men få tror forhandlingene vil føre til noen løsning på den fastlåste og stadig forverrede borgerkrigen.

- Krigsforbrytelser fra Assad-regimet

Langt over 100 000 mennesker er drept, og FN har sluttet å telle antall døde fordi situasjonen er blitt så farlig og uoversiktlig. Minst ti millioner mennesker er på flukt. Enten i sitt eget land, eller i nabolandene. FN og verdenssamfunnet står maktesløse på sidelinja, mens regionale stormakter står på hver sin side og finansierer borgerkrigen. De fleste har en agenda, og håper å få fram sitt syn på morgendagens Syria-møte.

Derfor er det ikke tilfeldig at CNN og britiske The Guardian har fått eksklusiv tilgang til å publisere funnene i en rapport dagen før konferransen. Men rapporten er gjennomført av erfarne og troverdige etterforskere, og viser hva som har vært klart for de fleste: At Bashar al-Assad og hans regime står bak massive overgrep mot sin befolkning.

Bevis for drap i «industri-skala», gjennomført av regimet. (..) bilder og dokumenter gir «klare bevis» på systematiske drap av 11 000 fanger, skriver The Guardian i dag. CNN melder at «grusomme bilder kan bevise tortur fra Assad-regimet».

Sultet ihjel

Bildene skal være tatt av en person som har fått kallenavnet «Cæsar», for å unngå at han blir identifisert. «Cæsar» skal ha jobbet 13 år i Syrias beryktede militærpoliti, før han hoppet av og smuglet ut over 50 000 bilder av døde syrere.

Da opprørert mot Bashar al-Assad startet våren 2011, fikk «Cæsar» og en rekke kolleger jobben med å dokumentere drepte fanger som kom til militærsykehuset etter å ha dødd i det militærets varetekt. På det mest hektiske, tok «Cæsar» og kollegene bilder av 50 lik om dagen.

De grusomme bildene er blitt gransket av bildeeksperter, som mener bildene er ekte. De viser utmagrede menn med arr etter massiv tortur og mishandling.

- En drapsmaskin

Verken The Guardian eller CNN kan verifisere at bildene er riktige. Den syriske regjering nekter for beskyldningene som står beskrevet i rapporten.

- Enhver anklager ønsker seg denne typen bevis – bildene og metoden. Her er direkte bevis på at regimet er en drapsmaskin, sier David Crane, en av de som har forfattet rapporten.

Crane har lang erfaring med krigsforbrytelser, og jobbet blant annet med krigsdomstolen for Sierra Leona, der presidenten Charles Taylor ble tiltalt for krigsforbrytelser.

Blod på alles hender

Også Human Rights Watch lanserer en rapport like i forkant av Syria-konferansen. Her anklager den anerkjente organisasjonen Russland og Kina for å tillate at grove menneskerettighetsbrudd pågår ved å nedlegge veto hver gang Syria behandles i FN. Men når det gjelder Syria, har de fleste partene blod på henda. HRW anklager både regjering og de ulike opposisjonsgruppene for en rekke krigsforbrytelser, inkludert tortur og henrettelser, skriver BBC.

Iran kastet ut

Det er ikke store håp om at de mange ulike interessergruppene og landene klarer å enes på konferansen som starter i morra.

En rekke av de syriske opprørsgruppene har takket nei til å delta, fordi de ikke ønsker å forhandle med det sittende Bashar al-Assad-regimet. I går så det også ut til at den største opposisjonsgruppa trakk seg, da Iran også var invitert. Det medførte at Iran likevel ikke fikk være med på konferansen. 

Tuesday, January 21st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments