Sylvi Listhaug har ikke levert noen saker til Stortinget

(Dagbladet): Landbruksminister Sylvi Listhaug er den eneste statsråden som ikke har levert noen saker til Stortinget før påske. Regjeringens kamerater Venstre og KrF er dypt uenige i politikken hun fører.

Fredag før påske er regjeringens deadline for å få sendt over saker til behandling i Stortinget før sommeren. I et påskerush fylte alle Erna Solbergs statsråder opp sakslistene til stortingskomiteene med nye saker – alle så nær som én. Landbruksminister Sylvi Listhaug har ikke levert en eneste sak.

Mange utspill – ingen saker

Næringskomitéen har null saker til behandling, men Sylvi Listhaug har likevel kommet med en rekke utspill i media.

Hun vil avvikle ostetollen, oppheve bo- og konsesjonsplikten, oppheve den offentlige priskontrollen på landbrukseiendommer og heve produksjonskvotene for melk og kjøtt. Men statsråden har møtt veggen hos samarbeidspartiene KrF og Venstre, som hun er avhengig av for å få flertall for politikken sin i Stortinget.

Et frieri til Ap fredag for halvannen uke siden, slo også feil.

Venstre: – Usammenhengende

Venstre mener Listhaug fører en usammenhengende landbrukspolitikk.

- Vi er i utgangspunktet positive til å se på endringer i landbrukspolitikken. Men det vi har sagt til Sylvi Listhaug, er at hun må sette forslagene inn i sammenheng. Vi lurer på hva som er målet og meningen, sier Venstres nestleder, Terje Breivik.

Verken Venstre eller KrF vil avvikle ostetollen. Ifølge Breivik kan Venstre være med på å gjøre noe med priskontrollen på landbrukseiendommer, men partiet ønsker ikke å oppheve den. De er positive til endringer i bo- og driveplikten, men vil ikke skrote den. Venstre vil beholde fylkesvise kvoter, men kan være med på å løfte kvotetakene noe.

KrF: – Ute av takt

KrF er enda strengere.

- Hun er ute av takt med KrF, Venstre og resten av opposisjonen, sier Line Henriette Hjemdal, som sitter i næringskomitéen for KrF.

- En samlet næringskomite har listet opp målsetninger om jordbruk i hele landet og økt matproduksjon. Da må Listhaug finne tiltak slik at hun når det. Eiendomspolitikken ble varslet i regjeringsplattformen. Det er en grunn til at vi ikke gikk i regjering, men valgte å være i opposisjon. Vi vil ikke være med på et frislipp av melkekvoter. Dette er heller ikke et tiltak som melkebøndene etterspør. Bare to prosent av melkebøndene stanger i kvotetaket, 98 prosent gjør det ikke. Det bøndene ønsker er å investere i driftsbygninger, da får man heller gjøre noe med avskrivingssatsene.

- Så hun satser på feil saker?

- Ja, mitt råd er å levere på det bøndene er opptatt av.

Landbruksoppgjøret blir den store saken for Listhaug denne våren. Her kan hun få til endringer, men hun er avhengig av å komme til enighet med bondeorganisasjonene.

Listhaug har ifølge departementet reist på en to uker lang ferie til utlandet, og har ikke anledning til å kommentere saken.

Wednesday, April 16th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments