Svenskene utelukker at dyr eller naturfenomen utløste ubåtalarmen

Det skal nemlig ha blitt sett «et menneskeskapt objekt» i området fredag, sier kilder til Svenska Dagbladet. Det er ikke kjent hva slags objekt det dreier seg om eller nasjonaliteten på dette.

Ifølge kildene var det tips fra en privatperson som fikk det svenske forsvaret til å iverksette jakten. Forsvaret har tidligere uttalt at operasjonen ble iverksatt etter at det kom opplysninger fra en troverdig kilde.

Operasjonsleder Jonas Wikström skal lørdag klokken 17 holde en pressekonferanse for å gi en oppdatering i saken.

Fredag ble det kjent at forsvaret hadde fått opplysninger om fremmed undervannsaktivitet i Stockholms skjærgård, og det ble straks iverksatt en større operasjon for å finne den angivelige ubåten.

Letingen er konsentrert rundt Kanholmsfjärden i skjærgården øst for den svenske hovedstaden. Området består av mange tusen småøyer, rev og skjær.

Analytiker: Skremmende

Et par hundre personer fra forskjellige grener av forsvaret deltar i letingen, og det er satt inn både fly og helikoptre.

Det er første gang på mange år at så mange er satt inn i et lignende oppdrag, sier en ikke navngitt sikkerhetspolitisk analytiker til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Det virker som et nytt steg og en helt klart skremmende situasjon, sier analytikeren.

Både nordiske og internasjonale medier har viet stor oppmerksomhet til saken, og ifølge analytikeren fører det til at hendelsen får en bredere sikkerhetspolitisk betydning.

Analytikeren peker også på den siste tidens mer aggressive russiske militæraktivitet i Ukraina og Östersjö-området som mulige årsaker til den større operasjonen for å finne den angivelige ubåten.

– Det kan være en del av utviklingen som følge av en forverret geopolitisk situasjon. Man reagerer kanskje derfor mye mer på et mindre grunnlag.

Jakten fortsetter

Letingen har pågått hele natten og fortsetter utover lørdagen, melder forsvaret.

– Den kommer til å fortsette til vi synes vi er ferdige, sier pressetalsmann Jesper Tengroth i Försvarsmakten til nyhetsbyrået TT.

– Vi forsøker nå å verifisere de opplysningene vi fikk i går, som vi anser kommer fra troverdige kilder, og se om det finnes substans i dem eller ikke, føyer han til.

Personer i området hvor forsvaret leter sier imidlertid til TT at aktiviteten i luften og i vannet var større fredag enn lørdag.

15 krigsskip

Ifølge en fotograf fra Aftonbladet deltar om lag 15 krigsskip og et stort antall mindre fartøy i operasjonen.

Forsvarsminister Peter Hultqvist sier han vil ha en større åpenhet rundt denne type krenkelser.

– Jeg vil ha mer åpenhet om krenkelser og lignende hendelser. I Finland informerer man direkte om krenkelser, og det er ett av de landene som vi når ser på i regjeringen, sier han til Svenska Dagbladet.

Svenske myndigheter har ikke villet si noe om mistanken retter seg mot noe bestemt land, men episoden vekker minner fra den kalde krigen da flere sovjetiske ubåter ble oppdaget i svensk farvann.

Nekter å spekulere

De siste måneden er det kommet en rekke meldinger om hvordan russiske fly har krenket nabolandenes luftrom, også Sveriges.

Operasjonsleder Jonas Wikström vil «overhodet ikke spekulere» på om den mistenkelige undervannsaktiviteten kan settes i sammenheng med krenkelsene.

Han vil ikke engang kommentere om det kan være snakk om at en ubåt har tatt seg inn i farvannet.

(NTB)

Saturday, October 18th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments