Svenskene ler av «nye» MGP: Kanskje noe av det dummeste de har gjort

(Dagbladet): Tirsdag ble det kjent at NRK har valgt å gå tilbake til Melodi Grand Prix-konseptet, slik det fungerte i «gamle dager».

Neste år droppes delfinalene, som har en vært en del av utvelgelsesprosessen til Norges Eurovision Song Contest-deltakelse siden 2006.

I stedet arrangerer kanalen én enkel finale i mars med bare ti deltakende melodier, der Kringkastingsorkesteret tar del i festen.

Retro

Delfinalene, som ble hentet fra svenskenes modell, var en stor suksess for NRK de første åra. Interessen har derimot falt i senere tid, og i fjor hadde sendingene de laveste seertallene noensinne.

Gjeninnføringen av et live orkester, som ble kuttet av den europeiske kringkastunionen i 1998, står også i kontrast til hvordan vinneren må framføre melodien i den internasjonale finalen i Wien i mai.

- Vi følger med på tilbakemeldingene vi får, og ser at det er mye nostalgi rundt Melodi Grand Prix. Å få tilbake orkesteret i den nasjonale finalen er noe som har vært etterspurt lenge, sa prosjektleder Stian Malme i NRK til Dagbladet tidligere i dag.

At vertskanalen nå børster støvet av sitt retro-konsept, har imidlertid ikke falt i helt god jord hos svenskene.

- Håpløst

Musikkredaktør i den svenske avisa Expressen, Anders Nunstedt, er overrasket over endringen, og mener konseptet har gått ut på dato.

- Jeg synes det blir veldig gammeldags. Det er tydelig at en bestemt type musikk favoriseres på denne måten, og jeg har vansker for å tro at artister som Loreen og Margaret Berger vil høres bedre ut med et orkester i ryggen, sier han til Dagbladet og fortsetter:

- Det er et tilbakeslag for den moderne, elektronisk-baserte musikken rett og slett.

Aftonbladets MGP-ekspert, Torbjörn Ek, mener NRK er i ferd med å drive programmet på dypt vann.

- Dette er en håpløs omgjøring. NRK har slitt med MGP i et par år allerede, og nå forsøker de å bedre den økonomiske situasjonen ved å droppe delfinalene. Kanskje noe av det dummeste de har gjort, forteller Ek til Dagbladet.

Tror MGP vil dø ut

Eksperten begrunner utsagnet med at kanalen fjerner den viktigste delen av MGP-sirkuset. Uten delfinalene vil interessen rundt artistene svekkes, mener han.

- Artistene trenger tid på å bygge opp låt og uttrykk, slik at seerne kan få et klarere bilde av hva eller hvem som bør representere Norge i den internasjonale finalen, sier Ek og fortsetter:

- Og hvilken moderne poplåt vinner noe på å bli tonesatt av orkestermusikk? Ingen! Det kommer til å bli vanskeligere for NRK å hanke inn aktuelle artister, som igjen gjør at seerkurven vil dale. Konsekvensen er at MGP dør ut.

Musikkjournalist i Expressen, Therese Färsjö, er delvis enig med sine mannlige kolleger.

Selv om hun holder ved påstanden om at moderne musikk vil være vanskelig å kombinere med et fullsatt orkester, syntes hun likevel NRK gjør et interessant grep.

- Å ta tilbake orkesteret trenger ikke være negativt. Og bare fordi det blir færre bidrag, betyr ikke det nødvendigvis at kvaliteten svekkes. Det blir spennende å se, forteller Färsjö til Dagbladet.

Den nasjonale MGP-finalen holdes 14. mars.

Tuesday, November 11th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments