Svenske forskere har funnet «levende antibiotika» i honning

(Dagbladet): Forskere ved universitetet i Lund i Sverige har i flere år undersøkt den helsemessige effekten honning kan ha. I en fersk artikkel mener de å kunne bevise at fersk honning inneholder 13 unike melkesyrebakterier som motvirker en rekke sykdomsbakterier – også flere som er antibiotikaresistente.

– Vi har valgt å kalle disse 13 melkesyrebakteriene for «levende antibiotika». Årsaken er at vi ser at de samarbeider når de kommer i kontakt med vanlige sykdomsbakterier. Da bygger de antibiotika-lignende substanser, som igjen gjør det vanskelig for sykdomsbakteriene å bli resistente, sier Tobias Olofsson til Dagbladet.

Så først på blomster

Han er utdannet teknisk doktor ved avdelingen for medisinsk mikrobiologi ved Lund-universitetet, og er en av forskerne bak den nye artikkelen.

Han forteller til Dagbladet at han i utgangspunktet så på melkesyrebakterier i blomster.

- Det var kjempemange der, og jeg trodde det var fra disse blomstene biene fikk sine melkesyrebakterier. Men så viste det seg at disse typen melkesyrebakterier ikke finnes i blomster, og da forsto vi at biene er bærere av en rekke melkesyrebakterier selv, sier han.

I den nye studien konkluderer Olofsson og hans forsker-kollegaer med at behandling med de 13 melkesyrebakteriene har gitt gode resultater på kroniske sår hos hester.

Ikke butikk-honning

- I flere år har vi sett fram til å kunne behandle kroniske sår hos mennesker, for det er sånn at antibiotika ikke alltid fungerer så bra lenger, og at det kan være vanskelig å bli kvitt denne typen kroniske sår. Om dette fungerer har vi verdens beste bredspektrede antibiotika. Nå har vi testet bakteriene på hester, og alle er blitt friske, sier Olofsson.

Men det er ikke slik at den honningen vi kjøper i butikken har samme helsegunstige effekt, ifølge ham.

Den honningen er både for gammel og inneholder for lite vann til at melkesyrebakteriene overlever.

Monday, September 8th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments