- Svaret fra nordkoreanerne var helt sinnssykt å høre på

(Dagbladet): – Det var rett og slett tragisk å høre på de triste og brutale historiene fra nordkoreanerne som hadde klart å rømme fra diktaturet i landet, sier Sveinung Stensland, stortingsrepresentant i Helse- og Omsorgskomiteen, til Dagbladet.

Han var tilstede på FNs hovedforsamling i New York da FNs undersøkelseskomite la fram en rystende rapport som skal ha avdekket tortur, politisk undertrykkelse og annen kriminalitet i landet, som påpekes i en rapport fra februar i år.

- Surrealistisk

Til stede på møtet var representanter fra 20 forskjellige land, blant annet fire politikere fra Norge, samt representanter fra Nord-Korea og nordkoreanske flyktninger.

- Det hele var en surrealistisk opplevelse. På den ene siden av bordet har du nordkoreanske flyktninger som fortalte om sine forferdelige opplevelser i fangeleirer, på den andre siden har du nordkoreanske representanter som totalt benekter alt som blir sagt, sier Stensland.

Han og resten av delegatene rundt bordet ble vitne til den rystende historien til Jeong Kwang-il og Kim Hye-Sook.

- Kwang-il fortalte at han ble fengslet og torturert fordi han hadde kontakt med Nord-Korea. At han ble torturert så mye at han tilsto noe han aldri hadde gjort. Blant annet gikk han ned fra 75 kg. til 35 kg. Til slutt ble han dømt for spionasje, forteller stortingsrepresentanten.

- Hye-Sook fortalte at hun ikke fikk mat, og at hun måtte drukne sine egne barn. Fullstendig tragisk, jeg har aldri vært så grepen i en situasjon noen gang. I tillegg ble det beskrevet hvordan det er å leve i disse fangeleirene, hevder Stensland.

- Avfeide alt

Han var ikke særlig imponert over svaret som kom fra de nordkoreanske representantene.

- Svaret fra nordkoreanerne var helt sinnssykt å høre på. De avfeide alt og mente at hele rapporten var en konspirasjon sammen med USA mot Nord-Korea. De fortalte i hovedtrekk at i Nord-Korea var det fint. Samtidig retta de sterk kritikk mot FN og undersøkelseskommisjonen.

- De fortalte også at menneskene som kom med disse historiene er «undermennesker», og at de ikke kan bli tatt på alvor, sier stortingsrepresentanten.

- Viktig med press

Slik Dagbladet skrev i går vil en komité i FN ha støtte fra Sikkerhetsrådet til å kunne føre Nord-Korea for den FN-uavhengige internasjonale straffedomstolen i Haag i Nederland.

Det er de gjentatte bruddene på menneskerettighetene i det landet som får komiteen til kreve at Kim Jong-un og hans regime skal etterforskes om de bør straffeforfølges for forbrytelser mot befolkninga i landet.

Det påpekes generelle menneskerettighetsbrudd og komiteen formaner Sikkerhetsrådet å sanksjonere mot det også.

- Det er viktig at vi gjør alt vi kan for å skape press mot Nord-Korea nå. At det blir oppmerksomhet rundt rapporten og at FN fortsetter sitt press mot landet, sier Stensland.

Thursday, November 20th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments