Styrtregn, torden og fare for jordskred

(Dagbladet): Lokalt kraftige regnbyger i Sør-Norge har ført til jordskredvarsel følgende steder i dag: Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oppland, Hedmark og Akershus, melder Meteorologisk institutt og Norges vassdrags- og energidirektorat.

Les mer om rasfaren der du bor, og hvordan du kan sikre deg mot skader, på nettstedet varsom.no. Du kan også sjekke den detaljerte værmeldingen på Dagbladets værsider.

Utsatte steder kan i løpet av mandagen få hele 40 millimeter nedbør, forteller statsmeteorolog Inger-Lise Aasen Askautrud ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- Landet sør for Trondheimsfjorden kan få kraftige byger med torden, spesielt i innlandet. Foreløpig har det ikke vært noen tordenaktivitet, men ettermiddagen har nettopp startet. Det kan bli mer fart etterhvert, sier Aasen Askautrud.

Bygeblink

Nøyaktig hvor bygene slår til er umulig å si på forhånd. 

- Det er vanskelig å si om det kommer mye eller ikke. Lokalt kan det være snakk om mellom 20 og 40 millimeter. Enkelte plasser vil ikke få noe, mens andre steder kan få mye, sier statsmeteorologen.

Et lavtrykk som ligger og snurrer i sør har skylda for den ustabile værsituasjonen, som sakte, men sikkert kryper nordover. Mens Nord-Norge generelt får fint vær til i morgen, rusker det etter all sannsynlighet til i Nordland.

- Etterhvert kan det bli noen byger og kanskje torden i indre områder av Nordland. Ellers så er det mye pent nord for Trondheim, sier statsmeteorologen.

Dårlig i morgen

De usikre forholdene i sør varer etter all sannsynlighet til i morgen, men til tross for potensielt store nedbørsmengder, slipper vi forhåpentligvis større flommer som den på Lillehammer i forrige uke.

- Det er generelt ganske tørt i marka og bakken tåler en del. Men om det blir mye regn på kort tid, kan det bli et problem. Modellene ser bedre ut nå enn under Lillehammer-flommen, men om det kommer kraftige byger kan vi ikke love noe, sier meteorologen. 

Monday, July 14th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments