- Større fare for at Russland vil gå inn i østlige Ukraina

(Dagbladet):  Det er større fare for at Russland vil gå inn i den østlige delen av Ukraina enn det man tidligere har antatt. Det går fram av en hemmeligstemplet rapport fra den amerikanske etterretningstjenesten som CNN har fått tilgang til.

Ifølge CNNs kilder, som ikke ønsker å bli navngitt, er dette på bakgrunn av flere urovekkende hendelser de siste tre-fire dagene, og at det er mye med den nåværende situasjonen som minner om tida før Russland invaderte Tstjetsjenia og Georgia.

Kildene mener at de mer enn 30 000 russiske soldater på grensen til Ukraina, i kombinasjon med russiske styrker som er i beredskap — som det ikke er noe tegn til at vil returnere til sine egne baser – gir Putin muligheten til å gjøre et raskt inntog uten at USA vil være i stand til å forutse når det skjer.

Tilbaketrekking

Det har i flere uker vært en svært spent situasjon etter Russlands inntog i Ukraina. Mandag kom ordren fra Kiev om full tilbaketrekking etter trusler mot ukrainske soldater og offiserer som befinner seg på Krim.

Kiev håper nå å hindre Putins inntog i andre deler av Kiev. Spenningen knytter seg nå til om Russland vil prøve seg på de østlige, russiskdominerte delene av Ukraina, hvor tre personer har blitt drept i opptøyer.

Under et besøk i Pentagon onsdag sa den britiske forsvarsministeren Philip Hammond at dersom Putin følger vanlig russisk militærdoktrine, kommer han trolig til å trappe ned krisen i Ukraina og nøye seg med annekteringen av Krim.

Redusere spenning

Han understreket at NATO-landene nå må gjøre alt for å redusere spenningen og satse på diplomati og økonomiske press i stedet for militær aggresjon overfor Russland.  

- Måten Putin spiller på, og de nasjonalistiske følelsene han appellerer til, tyder på at en mer aggressivt militær respons fra Vesten, bare vil gagne ham, sa Hammond.  

Russland annekterte Krim-halvøya etter en folkeavstemning i den autonome ukrainske republikken, der 97 stemte for uavhengighet. Myndighetene på Krim proklamerte deretter selvstendighet og søkte Moskva om å få bli en del av den russiske føderasjonen.

Styrker langs grensa Russiske styrker har de siste ukene jaget den ukrainske regjeringshæren ut av Krim, og store russiske styrker er nå oppstilt langs grensa mot Ukraina. Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu forsikret i forrige uke sin amerikanske kollega Chuck Hagel om at landet ikke har noen planer om å sende soldater inn i det østlige Ukraina.

- Militærdoktrine

Hammond tror heller ikke at dette vil skje og mener at Moskva driver et spill.

- Vi vet at russisk militærdoktrine er å trappe opp for deretter å trappe ned. Vi bør ikke avskrive muligheten for at opptrappingen vi har sett, ganske enkelt er et utslag av klassisk russisk militærdoktrine, sier han.

 Hammond mener Vesten må legge diplomatisk og økonomisk press på Putin, blant annet ved å oppmuntre til energi-investeringer som vil gjøre Europa mindre avhengig av russisk olje og gass.

 Selv om man fokuserer på avspenning, innebærer ikke det at NATO har akseptert den russiske annekteringen av krim, understreker Hammond.

- Dette var en ulovlig handling, det var en folkeavstemning under trussel fra bajonetter og en ulovlig anneksjon, sa Hammond.

- Verdenssamfunnet kommer ikke til å anerkjenne status quo. Dette vil få følger for Russland, både økonomisk, diplomatisk og på annet vis, sa han.

(Dagbladet/NTB) 

Thursday, March 27th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments