Stiller ut kjendisenes nakenbilder i kunstprosjekt

(Dagbladet): Den massive lekkasjen av en rekke kjendisers nakenbilder søndag, har fått mye medieomtale den siste uken.

Både FBI, Apple og amerikanske myndigheter sier de jobber med å fjerne de private bildene som deles tilsynelatende ustoppelig verden over via ulike nettsider.

Nå vil en en amerikansk kunstner som går under navnet «XVALA» gjøre bildene enda mer tilgjengelige, men denne gangen i fysisk format.

Tester grenser

I en utstilling med navnet «No Delete», som vil finne sted 30. oktober, skal kunstneren stille ut bilder av blant andre Scarlett Johansson (29) og Jennifer Lawrence (24) i St. Petersburg, Florida.

Motivet bak er å teste grensene mellom kunst, ytringsfrihet, privatliv og opphavsrett.

Jennifer Lawrence har gjort det tydelig, i samarbeid med sin advokat, at enhver som bidrar til å dele bildene vil straffeforfølges.

«XVALA» håper imidlertid at dette ikke vil gjelde ham.

- Jeg håper at vi ikke trenger en advokat. Vi kommer til å gjennomføre utstillingen uansett hvilke konsekvenser det måtte få, sier kunstneren til LA Weekly.

- Det jeg skal gjøre her er å ta bildene fra internettet og sette dem inn i et nytt transformerende medium som en en kommentar til vår teknologiske samtid.

Artisten sier han ennå ikke har bestemt seg for hvilke bilder han skal stille ut, men at Lawrence og Johanssons bilder er utpekt fordi skuespillerne begge allerede har bekreftet at nakenbildene tilhører dem.

Frykten for Google

Utstillingen «No Delete» er en del av et pågående prosjekt kunstneren kaller «Fear Google», som er en serie av kjendisers mest sårbare bildelekkasjer som er å finne på søkemonitoren gjennom syv år.

Her har skuespiller Scarlett Johansson allerede fått gjennomgå. I 2011 hengte nemlig kunstneren opp hennes mest private bilder, som er å finne på Google, i gatene i Los Angeles med prosjektets logo «Fear Google» over hennes mest intime kroppsdeler.

Mistet all kontroll

Bildene var tatt av papparazzifotografer og stjålet av hackere som så hadde spredt dem på nettet. Og det er denne pågående praksisen kunsteren ville synliggjøre.

- Jeg ønsker å kaste oppmerksomhet over det faktum at enhver har rett til å ha eierskap over sin private informasjon og bilder. Hvis vi ikke kan kalle privat informasjon personlig lenger, blir alt offentlig eie. En perfekt verden ville vært en, hvor vi kunne hatt full kontroll på all informasjon om oss selv, men det kan desverre ingen.

«XVALA» mener vi ikke bare skal legge skylden på informasjonsspredningen på hackere, men også tillegge myndighetene og bedrifter ansvar.

- Når det kommer til vår private informasjon, vil den alltid sameksistere et sted du ikke selv har kontroll over, den vil alltid ha en «backup» uansett om du sletter den der du selv har tilgang, mener han.

«Informasjonsdjevel»

Mange vil nok kritisere kunstneren for å bidra til ytterligere informasjonsspredningen gjennom kunsten sin. Og tillegge han motiver som at han bruker kjendisenes bilder til å oppnå suksess og penger, men «XVALA» mener selv at han kun ønsker å bevisstgjøre verden på den store «informasjonsdjevelen», som internett har blitt.

- Vi snakker alltid om internett og mulighetene det gir som en positiv ting, hvilket det jo er, men vi føler oss for immune for dets sideeffekter. Vi har alle mareritt om at vi er nakne i offentlige rom uten å kunne gjøre noe med det, og det er nettopp det som har skjedd; vårt verste mareritt har blitt til virkelighet.

Friday, September 5th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments