Spania med hastelov for å hindre farskapssøksmål mot den abdiserte kongen

(Dagbladet): Inntil onsdag denne uka var Juan Carlos konge i Spania. Da abdiserte han, og lot sønnen Felipe overta tronen.

Med det mistet han selvsagt kongetittelen. Men han mistet også sin immunitet, som alle statsoverhoder normalt har.

Og det kunne betydd trøbbel for den avgåtte kongen.

Alberto Sola Jiminez fra Katalonia og Ingrid Jeanne Satiau fra Belgia hevder nemlig begge, uavhengig av hverandre, at Juan Carlos er faren deres. De ønsket begge å få saken opp for retten i 2012, men ble avvist, da han hadde immunitet.

Nå tyder alt på at de to ikke vil kunne få saken for retten, selv om Juan Carlos ikke er konge lenger. Spanske politikere er i ferd med å innføre lovgivning som vil sørge for at han ikke må stille for retten som vanlig borger, selv etter at tiden som monark er over, skriver BBC.

Landet innførte en lov i april som ga immunitet også til andre medlemmer av kongefamilien enn kongen selv. Regjeringspartiet Partido Popular (PP), som har flertall i parlamentet, sier til BBC at de planlegger å inkludere den avgåtte kongen og hans kone Sofia.

Han settes på lista over «aforados», som bare plikter å møte for høyesterett og bare i saker hvor de beskyldes for å ha brutt sine konstitusjonelle plikter, skriver El Pais. Han vil med det få tilsvarende status som høytstående politikere og diplomater. Det er omtrent 10 000 som har slik status, ifølge avisa.

Tidligere i vår kom det fram at daværende kong Juan Carlos var mer upopulær enn noensinne i hjemlandet. 53 prosent ga uttrykk for at de var misfornøyde med monarken i målingen. Andelen som svarte at de var positive til Juan Carlos, var på 42 prosent.Etter at spanskekongen brakk hofta under en svært omstridt elefantjakttur til Botswana for to år siden, har han også hatt problemer med helsa.

Friday, June 20th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments