Sogneprest tapte 1,9 mill: Vi har fortsatt ikke noe hus, og vet ikke hvordan vi skal ha råd til det

(Dagbladet): For flere av de som mistet alle sine sparepenger da TA Invest raktet i 2009, er det ikke nok å høre at den tiltalte 74-åringen «har grått mye» for de som satt sin lit til aksjeselskapet.

Etter nesten fem år med politietterforskning, er Per Sten Andersen (74) og hans tidligere samboer Eva-Karin Haugen (55), tiltalt for grovt bedrageri gjennom aksjespareklubben.

I går startet rettssaken i Oslo tingrett. I alt 341 millioner kroner har gått tapt, ifølge tiltalen. Venner og bekjente – i alt 239 sparere – mistet alt de investerte i selskapet.

- Skeptisk til unnskyldningen

For første gang på lenge, kommenterte tiltalte Andersen saken i går.

- Jeg har grått mye for dem som er rammet av dette, sa den tidligere mattelæreren til Dagbladet.

- Jeg takler ikke at folk har tapt penger. At dem som jeg var glad i…, sa han, før han stoppet, unnskyldte seg og gikk videre.

Andersen har sagt seg skyldig i flere brudd på regnskapsloven, men ikke skyldig i bedrageri. Han vil ifølge sin advokat legge all skyld på sin eks-samboer, som på sin side nekter for alle tiltalepunktene.

Blant de 239 sparerne, er sogneprest Egil Stray Nordberg. Han og kona investerte ifølge tiltalen 1,9 millioner kroner. De tapte alt.

Stray Nordberg sier det ikke er godt nok å høre ham si at han har grått for de som mistet penger.

- Jeg blir umiddelbart skeptisk til om det stemmer at han faktisk er lei seg. Jeg respekterer at han vil si unnskyld, men jeg har vanskelig for å tro helt på det, sier sognepresten til Dagbladet.

- Har fortsatt ikke hus

De nesten to millioner kronene han og kona sparte i aksjeselskapet, skulle gå til pensjonistbolig for de to. Det har de måtte legge fra seg.

- Det har aldri sluttet å forundre meg at man kan bli svindlet på den måten. Det har vært en lærepenge. Vi har fortsatt ikke noe hus, og lurer på hvordan vi skal ha råd til det når jeg pensjonerer meg om et par år, sier Stray Nordberg, som fram til det har bolig gjennom jobben som sogneprest.

Han hadde nær kontakt med den tiltalte 74-åringen og eks-samboeren Haugen.

- De var personer man følte man kunne stole på, de ga så troverdige inntrykk. Da jeg fikk vite om bedragerisiktelsen, så nektet jeg å tro på det. Jeg stolte så blindt på dem, sier Stray Nordberg.

Politiadvokat Christian Stenberg la i går fram en rapport fra rådgivningsselskapet Accepta, hvor det kom fram at eksparet kan ha hentet ut 21 millioner kroner fra TA Invest og brukt pengene privat.

Også Steinar Øyhaugen investerte i TA Invest. Han mistet fire millioner kroner.

- Det er helt kriminelt, sier Øyhaugen på telefon fra Arizona, til Dagbladet.

- Det er ikke nok at han sier han er lei seg på vegne av oss som sparte penger hos dem. Han måtte ha bladd opp pengene vi tapte, for at det skulle være i orden, sier Øyhaugen.

- Like delaktige

Dagbladet skrev i går at Andersens forsvarere vil vektlegge hvordan han ikke ble informert av Haugen om hvordan TA Invest tapte store penger og at aksjeklubben var på vei over stupet. Selv videreformidlet Andersen informasjon til medlemmene om eventyrlige gevinster.

Politiadvokat Stenberg er klar over at Andersen hevder dette.

– I etterforskningen var det viktig for politiet å avdekke om Andersen og Haugen har hatt forskjellige roller. I tiltalen er det ikke lagt opp til det.

– Mener politiet at begge de tiltalte har vært like delaktige og informerte i bedrageriet?

– Vi tenker så, ja, sier Stenberg.

Rettssaken mot Haugen og Andersen fortsetter i Oslo tingrett i dag.

Tuesday, January 21st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments