Sniffet lim som åtteåring, røyket marihuana som tiåring og kom rusa på jobb

(Dagbladet): – Jeg hadde en avtale verdt mange millioner dollar, og var rusa og full da jeg kom på jobb første dag for å fotografere til denne kampanjen. Jeg brydde meg ikke, sier Amber Valletta (40).

For første gang åpner den amerikanske skuespilleren og modellen opp om avhengighetsproblemene sine, i et følelsesladet foredrag for nettstedet mindbodygreen.com.

- Jeg står fram i dag som en avhengig. Jeg lider av en sykdom kalt avhengighet. Jeg har hatt det så lenge jeg kan huske, sier Valletta innledningsvis, og forklarer at hun med sin åpenhet håper å bidra til en ringeffekt – at flere vil søke hjelp, på vegne av seg selv eller andre.

- Rusa før fylte ti

Allerede som 15-åring var hun på vei inn i modellbransjen. Hun var på forsida av de store magasinene og gjorde reklamekampanjer for de store motehusene.

Men alt Valletta ville, var å flykte fra seg selv.

- Jeg var omtrent åtte da det begynte. Jeg sniffet tusj, lim og neglelakk. Alt som kunne gi meg et «buzz». Så fant jeg narkotika, det var marihuana, jointer og sånne ting. Jeg tror jeg var rusa innen jeg fylte ti år. Unnskyld, mor, hvis du hører på dette, sier en alvorstynget Valletta, og trekker så vidt på smilebåndet.

Hun understreker at hun ikke ser på seg selv som et offer, og at hun ikke klandrer verken foreldre, venner eller negative opplevelser i barndommen.

- Det har nok påvirket meg, og det har nok gjort meg til den jeg er, og bidratt til at jeg vil flykte fra meg selv. Men jeg vet at jeg er avhengig, og selv om jeg hadde hatt en fantastisk barndom, hadde jeg fortsatt ønsket å bli mer rusa, flykte fra meg selv og distrahere meg selv. For jeg er ukomfortabel. Jeg er ukomfortabel med å være et menneske.

- Sosialt utilpasset

Videre forteller modellen at hun flyttet til Europa som 18-åring. Der fant hun kokain og alkohol.

- Jeg var i et yrke der narkotika og alkohol var veldig akseptert, og jeg ble gitt det. Igjen: Jeg klandrer ingen, jeg tar fullt ansvar, men jeg ble mer avhengig. Jeg var et sosialt utilpasset barn, som ble kastet inn i en veldig sofistikert verden, sier Valletta, og videre:

- Jeg klarte ikke å kontrollere følelsene mine, jeg måtte ta noe for å klare det. Slik at jeg kunne takle det, snakke med folk og komme meg på jobb. I 20-åra hadde jeg hele livet foran meg, men risikerte alt for avhengigheten min. Alle vennene mine, familien min og jobben.

Valletta forteller videre om da hun besøkte sin døende onkel på dødsleiet, fortsatt rusa og full, og lette etter et sted å ruse seg. I dag har hun vært rusfri i 15 år.

- Jeg ble nykter da jeg var 25. Ikke fordi jeg hadde viljestyrken til det, men fordi jeg ikke ville dø. Og jeg trodde virkelig at det måtte finnes noe mer enn det jeg holdt på med, sier hun.

Vil hjelpe andre

Hun forteller at hun fortsatt jobber med seg selv, og at «sykdommen aldri er mer enn en armlengdes avstand fra meg». Hun mediterer, ber og er ydmyk, forteller hun, og snakker om viktigheten av å finne sitt sprituelle kompass, og nå å få hjelpe andre rusavhengige på veien mot en rusfri hverdag.

- Jeg var villig til å lette på skammens slør og si «jeg er avhengig, jeg klarer ikke gjøre dette alene. Jeg vil ikke gjøre dette alene, jeg er ikke komfortabel med det, kan du hjelpe meg?», sier hun, mens hun kjemper mot tårene.

- Håpet mitt er at noen, et eller annet sted, i dette rommet, utenfor dette rommet, vil høre noe som kan hjelpe dem, og kanskje få dem ut av avhengighetens skygge og mørke, og inn i lyset, sier hun avslutningsvis.

Valletta er i dag gift med volleyballspilleren Chip McCaw, som hun har tenåringssønnen Auden med. Hun jobber fortsatt som modell, og er også aktuell i tv-serien «Legends».

Monday, July 14th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments