Smarte triks gjør at du sparer tid på flyplassen

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dinside): Det verste med flyplasser er kø. Og venting.

Her er rådene som kan korte ned på tida du bruker til venting og kø på flyplassen, og som kan gi deg mer tid i taxfreebutikken eller i loungen.

Mest folk morgen og ettermiddag

På Oslo Lufthavn er sommertrafikken allerede i gang.

– Det er mest folksomt på morgenen og på ettermiddagen her på OSL, og vanligvis er torsdager og fredager de mest hektiske periodene – og også tidlig om morgenen i helgene, forteller medieansvarlig Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn til Dinside.

Tidsrommet mellom klokka 9 og 13 samt etter klokka 17 (klokka 21 torsdag, fredag og søndag) er det generelt mer luftig og roligere på Oslo Lufthavn.

Dersom du ennå ikke har kjøpt billetter til sommerens reiser, kan det dermed være smart å styre unna de verste rushtidene.

Og for deg som likevel skal reise på disse tidene, kan det være lurt å ta høyde for at det er mye folk og mer kø, slik at du beregner god nok tid før flyavgang.

Hvor lang tid tar det?

På Oslo Lufthavn har de nå fått en ny tjeneste som skal gjøre det lettere for deg å finne fram til gaten din.

Du finner informasjonsskjermer både i avgangshallen utenfor sikkerhetskontrollen, men også innenfor sikkerhetsslusene.

Der kan du skanne boardingkortet ditt (papir eller mobil) – og du får da viktig informasjon, som hvor langt tid det tar å gå til gaten.

Denne informasjonen er inkludert ventetid i sikkerhetskontrollen og i passkontrollen, samt altså gangtid.

Vær særlig oppmerksom dersom du får gate 19: Den er ikke så nær som den kan synes, selv om du befinner deg ved gate 18 …

Selvbetjent innsjekk

Det har etter hvert blitt godt med selvbetjente innsjekkingsskranker på norske flyplasser. Her kan du altså sjekke inn, velge sete og printe bagasjetag.

Den absolutt enkleste og mest effektive måten å sjekke inn på, er imidlertid via mobil eller PC. Dersom du sjekker inn via nett eller mobil, og du skal sjekke inn bagasje, må du innom en innsjekkingsskranke og skrive ut bagasjetag.

Reiser du bare med håndbagasje og sjekker inn via nett eller mobil, kan du gå direkte til sikkerhetskontrollen når du ankommer flyplassen. Tid spart!

Og ikke minst: Sjekker du inn via nett eller mobil, kan du gjøre dette opptil 24 timer før avreise, litt avhengig av hvilket flyselskap du reiser med. Noen lar deg da også velge sete.

Bagasje?

Det mest effektive er selvsagt å reise bare med håndbagasje, fordi du slipper å sjekke inn bagasjen – og du slipper å vente på bagasjen ved ankomst. Du slipper også å bruke tid på forsinket eller forsvunnet bagasje, dersom du skulle være så uheldig.

Men husk da reglene for hva som kan være med i håndbagasjen!

Dersom du imidlertid velger å sjekke inn bagasjen, kan det være tid å spare på å sjekke inn bagasjen selv.

Dette kan du gjøre ved å skrive ut bagasjetag fra en av innsjekkingsautomatene og så sende den fra en av de selvbetjente bagasjeleveringspunktene.

Husk at du bare kan sjekke inn kolli under 20 kilo. Spesialbagasje som ryggsekker, barnevogner og annet må leveres på betjent bagdrop for spesialbagasje.

Og husk å se deg rundt før du velger selvbetjening. 

Mer kø på selvbetjent?

Det har etter hvert blitt en stor grad av selvbetjening på flyplassene: Du kan sjekke inn selv, sende bagasjen selv, vise passet i selvbetjeningsautomater og gå om bord i flyet via selvbetjeningssluser.

Både Avinor og flyselskapene sier at dette er en utvikling som folk ønsker – og at selvbetjente løsninger er veldig populære.

Du skal imidlertid være oppmerksom på at de selvbetjente løsningene noen ganger kan være så populære at det er mer kø der enn ved betjente poster.

– Kundene vil ha selvbetjening, både automatiserte og halvautomatiserte løsninger. Vår self service bag drop er så populær at det tidvis er lengre kø der enn ved den manuelle disken, forteller Snorre Andresen, produktsjef i SAS.

Bruk derfor noen sekunder til å se deg rundt, før du stiller deg i kø ved selvbetjeningsskranken. Kan hende det går raskere der du får manuell betjening.

Sjekk inn på togstasjonen

Du trenger ikke å vente til du kommer til flyplassen før du sjekker inn – selv ikke dersom du ikke ønsker å sjekke inn via nett eller telefon.

Du kan også sjekke inn via egne innsjekkingsautomater på Oslo S og på Drammen stasjon. Kjekt for deg som skal reise med tog til flyplassen.

Der kan du også skrive ut bagasjetagger – slik at du kan gå rett til bagasjebåndet når du kommer på flyplassen.

Sikkerhetskontrollen

Det finnes flere veier gjennom sikkerhetskontrollen: Det er de vanlige slusene for alle, og så er det familieslusen og den raske slusen – populært kalt Fast track.

Familieslusen startet som et forsøksprosjekt i fjor sommer, og ble så godt mottatt at det er blitt en permanent løsning. Den kan benyttes av alle som reiser i følge med minst ett barn med barnebillett – altså under 12 år.

Du imidlertid ikke gå via familieslusen dersom du reiser med barn. Også her gjelder det å se an køen der og i de ordinære slusene. Noen ganger kan det gå raskere i de ordinære.

Fast track er et tilbud til deg som for eksempel har fordelskort av høy nok rang eller har fullprisbilletter.

Du kan også kjøpe deg tilgang til Fast track, dette koster eksempelvis 75 kroner for deg som reiser med Norwegian. Sjekk om du kan ha tilgang til fast track med din billett.

Les også:
Kjøp deg plass på lounge, og spis og drikk så mye du vil
Det er én type kofferthjul du bør styre unna
Tenk på dette når du pakker

Tuesday, June 17th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments