- Slik kan Kripos løse pillegåten


KINSHASA (Dagbladet): Det har tidligere vært meldt om en tilsynelatende motstrid mellom den endelige norske og den endelige kongolesiske obduksjonsrapporten.

I den kongolesiske er det funnet spor av sovemedisinen benzodiazepin og det er dette som danner grunnlaget for tiltalen mot Joshua French.

De kongolesiske påtalemyndighetene mener at de har funnet beviser for at Moland var dopet ned da han døde, og at Joshua French kvalte ham. Den norske obduksjonsrapporten skal i følge VG derimot vise at Moland hadde en alkoholpromille på 2,7 da han døde, men at det ikke var rester av sovemedisin.

- Det er ikke motstrid mellom de to rapportene og Kripos kan forklare dette greit om vi bare får lov til å føre dem som vitner, sier Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold til Dagbladet.

Målemetoder

Han sier at forskjellen skyldes forskjellige målemetoder.

- Kongoleserne bruker en slags lakmustest som gir et ja/nei svar på om det er rester av benzodiazepiner i magesekken. Kripos har en mye mer avansert test som både kan si noe om mengden sovemedisiner og når de ble inntatt, sier han.

Den norske rapporten skal i følge Graasvold vise at sovemedisinene ble inntatt av Tjostolv Moland flere dager før han døde. For å kunne dokumentere dette jobber nå Graasvold og hans kongolesiske forsvarerkollega for å få lov til å stevne Kripos-etterforskerne som vitner i rettssaken som skal begynne på tirsdag.

- I morgen leverer vi en vitneliste, men om de får stille avgjøres ikke før rettsaken har startet. Det hadde vært veldig synd om de ikke fikk forklare seg, sier han.

Reservevitner

Det er planlagt rettssak mot Joshua French på tirsdag. Han står da tiltalt for å ha drept sin kompanjong Tjostolv Moland ved å først dope ham ned med sovemedisiner og siden kvele ham med et tau.

Norske Kripos ble invitert med til å ta del i den innledende etterforskingen. De har skrevet en rapport som konkluderer med at det ikke ligger noe kriminelt bak Tjostolv Molands dødsfall.

På vitnelista forsvaret vil levere i morgen står det ikke flere navn enn de norske Kripos-etterforskerne.

- Men hvis krangling mellom Moland og French kommer opp har vi ei liste med medfanger i beredskap. Det har tidligere vært hevdet at de to kranglet, men det er ingen medfanger som kan støtte dem i det. Vi er klare til å føre medfanger som vitner om det spørsmålet kommer opp, sier Graasvold.

Sunday, January 5th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments