Slik forbereder Jonas seg på makt i 2017

Jonas Gahr Støre lovet Ap-landsmøtet å jobbe for regjeringsmakt og har blikket fast festet på 2017.

Ap-lederen er i gang med bygge det politiske prosjektet og alliansene som er nødvendig for å skifte ut Erna og Siv.

Opptur

Ifølge Dagbladets maktpanel er Ap-leder Jonas Gahr Støre den politikeren som har hatt den største oppturen i år. På maktlista er opposisjonslederen nummer fem. Meningsmålingene har i flere månedene vist pluss minus 40 prosent for Ap, regjeringens flertall er tapt.

Støre mener det er flere grunner til det.

-Jeg opplevde ikke at det i valgkampen var noe sinne mot Ap og et rop om en annen politikk, men et ønske om forandring. Vi fikk 31 prosent, da jeg overtok, lå vi på 34 prosent.

Strømmer til Ap

Gjennom sommeren var det en forsiktig fortsettelse på den bevegelsen. Jeg har nå besøkt alle fylkene, og overalt møter jeg en stemning og en oppslutning på åpne møter jeg ikke har sett før. Det er en tilstrømning til oss.

Jeg er litt overrasket over at budskapet vårt om å være åpen og nysgjerrig har nådd til folk som ikke følger politikken fra dag til dag. Og det er jo det jeg vil at Ap skal forbindes med, ikke gamle merkelapper, sier Støre til Dagbladet.

Har forstått statsbudsjettet

Han innrømmer at han ble overrasket over styrken i reaksjonene mot regjeringens statsbudsjett.

- De hadde jo gjennom hele året sagt: Vent på budsjettet. Så sier regjeringen at de ikke har vært flinke nok til å kommunisere ut budskapet. Jeg kjenner den argumentasjonen fra å sitte i regjering. Det er lett å tenke at hvis man bare kommuniserer enda tydeligere, så skjønner folk det. Men ofte er det omvendt: Folk skjønner veldig godt. Det er derfor de reagerer, fordi de nettopp forstår følgene av politikken.

Til krig mot fagbevegelsen

Og så har regjeringen undervurdert arbeidsmiljølovens betydning. Jeg er mye ute på byggeplasser. der opplever de på den ene siden at arbeidsmarkedet er utsatt for press fra sosial dumping, useriøs og kriminell virksomhet.

På den andre siden kommer regjeringen med forslag om mer midlertidighet, søndagsåpne butikker, svekket rolle for fagbevegelsen.
Opplevelsen der ute er som en knipetang. Når Robert Eriksson sier at dette er en utfordring for LO-toppene, tenker jeg: Er du så lite i kontakt med arbeidslivet?

Folk i jobb reagerer, alle organisasjonene reagerer. Regjeringen har med sin politikk virkelig klart å samle arbeidstakersiden som aldri før.
Så jeg er ikke overrasket over at regjeringspartiene faller. Og så ser velgerne til Ap og ser at vi har en annen oppskrift, sier Støre.

Gal oppskrift

Han er enig med statsminister Erna Solberg i at norsk økonomi står overfor en stor omstilling. Men han mener regjeringen har gal oppskrift, og at de ikke vil lykkes om de så grundig overser fagbevegelsens syn.

- For det første snakker de ned samfunnets enestående omstillingsevne. De tegner et bilde av et rigid arbeidsliv med fallende produktivitet, der det trengs skattekutt, privatisering, og det de kaller økt fleksibilitet.

Jeg har en annen inngang: Dette samfunnet er enestående omstillingsdyktig. Vi har gjennomført store reformer, og det er en høy grad av omstillingsevne på arbeidsplassene. Men det krever konsultasjon og deltakelse, en kjerneverdi i den norske modellen.

Svekker gjennomføringen

Regjeringen setter ned produktivitetskommisjon  hvor partene i arbeidslivet er holdt utenfor. Det er dumt av to grunner: De går glipp av kunnskapen om situasjonen på den enkelte bedrift og det enkelt sykehjem, og når konklusjonene kommer, er ikke de det gjelder med på å eie dem. Det svekker gjennomføringen.

- Er det mulig få til omstilling uten godt samarbeid med partene i arbeidslivet?

- Nei, å legge seg så tydelig ut mot fagbevegelsen er dårlig tenkt hvis man vil omstille økonomen. Jeg mener at vi går ut av 2014 med redusert sosial kapital, som handler om tillit. De har klart å samle organisasjonene mot regjeringens politikk på en måte vi aldri har sett før, sier Støre.

Fornyer Aps politikk

Det er mindre enn tre år til stortingsvalget. Støre har startet arbeidet med å fornye politikken og laget. Han har jevnlig møter med lederne for KrF, Venstre, Miljøpartiet de Grønne og partnerne fra den rødgrønne regjeringen, Senterpartiet og SV. Dette er veien å gå for å sikre politisk gjennomslag, mener han.

- Jeg står i to leire. Det ene er  politikken fra dag til dag. Så er det en partileders oppgave å se over kanten og fram i tid, og se de store oppgavene og tenke på mulighetene for  og mulighetene for å bygge et regjeringsprosjekt.

Ja, jeg har en kolonne i notatblokka om gjennomføring av politikk. Jeg ønsker ikke at Ap kommer til regjeringsmakt bare basert på at de som sitter nå, mislykkes. Jeg ønsker at vi skal bli valgt på at det er oss og vår politikk velgerne vil ha.

Bygge allianser

- Vil Ap gå til valg i 2017 med et avklart flertall for et regjeringsalternativ?

- Det er viktig å ha et mest mulig avklart utgangspunkt for å gjennomføre politikk, men det kan skje på forskjellige måter. Erna forsøker seg jo på én modell. Hun har en samarbeidsavtale, men sier klart at hun hadde foretrukket et flertall.

Jeg tenker at når vi nærmer oss valget, så får vi se og avklare. Det handler om hvilken oppslutning vi og mulige samarbeidspartnere får. Ap ser klart at det bare er sammen med andre at vi oppnår resultater. Politikken må ha en form og et innhold som er veldig tro mot våre verdier, men det er sunt at de brytes mot andre.

Vi skal ta godt vare på vennskapet med våre rødgrønne partnere. Vi har en felles historie og viktige fellesnevnere. Når det gjelder KrF og Venstre, så må jeg respektere jeg at de har valgt å være regjeringens støttepartier og aktivt brakt Frp i regjering.

Vil bli kjent med de Grønne

Men jeg holder fast ved at det er veldig mye de har til felles med Ap. Og da er det jo opp til oss å vise det, og bygge tillit. Jeg vil også ta med Miljøpartiet de Grønne, som har imponert meg med en stor sak og en liten gruppe.

Vi må bli bedre kjent med dem og de med oss, både i Stortinget og lokalt. Utforming av vår politikk begynner med kjernen av hva vi står for. Men vi må gi for å få, også i politikken.

I en verden der målet er gjennomslag, må vi også ha det i bakhodet når vi utformer vår egen politikk. Jeg tror alle i Ap er der nå, og det er bra og på tide, sier Støre.

Monday, December 29th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments