Slår alarm om nettmobbing: Her er skolens råd mot den grove elevhetsen

(Dagbladet): Rennesøy skole har slått mobbealarm etter å ha avdekket at så mange som 70 av ungdomsskoleelevene er involvert i nettmobbing.

Nå ber de om hjelp fra foreldrene, for å stoppe mobbingen på Ask.fm.

- Over seks millioner ungdommer benytter denne appen, og dere som foresatte bør vite hva som foregår der inne, advarer rektor Hege Wilhelmsen i en beskjed til foreldrene.

Over hele landet

Ask slo for alvor gjennom i Norge i fjor, og siden har det jevnlig dukket opp saker med mobbing og netthets. En rapport fra Medietilsynet avdekket at tjenesten har blitt en arena for grov mobbing.

- På Ask stiller man hverandre spørsmål og det kunne jo vært helt greit. Men de aller fleste som stiller spørsmål er sjukt slemme, eller er med på å spre rykter om andre. For eksempel: “Hvordan føltes det etter at du hadde sex med 10 gutter på én kveld?” Veldig slemme ting, sier en 14 år gammel jente i rapporten.

Trondheim kommune gjorde i fjor tiltak for å få stengt tilgangen til Ask gjennom skolenettverkene. I Bergen slo flere i fjor alarm om mobbing. Rektor Wilhelmsen frykter at problemet kan være utbredt i Rogaland også.

- Jeg har tatt en kontrollsjekk med andre skoler, for å høre om det bare er oss. Og det er det ikke. Dette problemet er mye mer utbredt enn jeg trodde i første omgang, sier rektor Wilhelmsen til Dagbladet.

Mobbesaken i Rogaland ble først omtalt av Bygdebladet og Stavanger Aftenblad.

Dette skal de gjøre

Skolen har nå startet en aksjon mot mobbing på Ask. De har varslet politiet om de groveste tilfellene, og helsesøster og SLT-koordinator skal ha samtaler med alle skoleklassene.

Skolen vil selv gripe inn i mobbetilfeller de avdekker, men det viktigste tiltaket mener rektoren kan gjøres av foreldrene selv.

Derfor skal de ha et eget foreldremøte, hvor de opplyser om hvordan barn kan mobbe på sosiale medier. Det viktigste rådet, går på anonymitet. 

- Steng anonymiteten

Ask har en profiltjeneste som er basert på spørsmål, så andre brukere kan stille spørsmål og kommentere på din «vegg». Brukerne er i utgangspunktet åpne for kommentarer og spørsmål fra alle og enhver, også anonyme brukere.

For å stoppe mobbing, anbefaler både rektoren, Barnevakten og Medietilsynet å stoppe anonyme kommentarer.

- Først og fremst så må foreldrene gå inn på innstillingene og sørge for at barna ikke godkjenner anonym utspørring. For det er der den groveste mobbingen skjer. Har foreldrene gjort det, har de gjort mye, sier Wilhelmsen til Dagbladet.

Alt innhold du poster på Ask er offentlig, og kan sees av alle som er inne på nettverket. Selv folk som ikke er medlemmer, kan se bilder og spørsmål. Rektoren sier de anonyme kommentarene gjør det vanskelig å finne ut om elevene mobber hverandre innad på skolen, eller om hetsen også kommer fra folk utenfra.

- Det er vanskelig å avdekke mobbere når en kan skrive anonymt, derfor må dere hjelpe oss med dette, skriver rektoren i en beskjed til foreldrene.

En hårfin balanse

Organisasjonen Barnevakten, som gir råd om barn og mediebruk, sier mange ungdommer ikke nødvendigvis tenker over hvordan deres kommentarer og spørsmål på Ask oppfattes av andre.

- Det er en hårfin balanse. Ting som kan være tull, kan fort eskalere og oppfattes helt annerledes av andre. Dette gjelder spesielt hvis brukerne skriver anonymt. Det kan skape mye unødvendige bekymringer og uro i et skolemiljø, hvis mange bruker Ask, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten til Dagbladet.

Nettopp derfor anbefaler nå Rennesøy skole nå alle foreldrene å prate med barna sine om Ask.

- Det er faktisk så drøyt noen ganger at dersom familien for eksempel er død nylig, så kan noen finne på å skrive at det var bra og sånn, sier en 15 år gammel gutt i Medietilsynets rapport.

- De slemme kommentarene blir ofte fjernet. Og med én gang man skriver noe stygt til noen er det ofte ganske mange som slår tilbake, skriver en annen 15-årig gutt. 

Ask er bare en av mange sosiale medier hvor nettmobbing har blitt en utfordring de siste årene. Etter anonyme sladreblogger, etter mal fra amerikanske «Gossip girl», har sladregrupper på Facebook og anonyme bildekontoer på Instagram fulgt hakk i hel.

Men tross litt motstand i starten, mener rektoren at flere av elevene er glade for at mobbingen tas opp.

- Jeg fikk en umiddelbar negativ reaksjon fra elevene. De sa dette var deres private rom. Men det jeg ser etter hvert, når vi har fått litt fokus på det, at elevene er veldig positive. Flere er veldig glade for at voksne har kommet inn og gitt beskjed om at dette ikke er greit, sier rektor Wilhelmsen til Dagbladet.

Monday, November 10th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments