Skal ha drept 100 personer i angrep i natt: Hundrevis på flukt, nedbrente byer og matmangel

(Dagbladet): Islamistgruppa Boko Haram skal ha drept over 100 personer i en by 85 kilometer unna den nordøstlige statshovedstaten Maiduguri i Nigeria. Det opplyser en talsmann for det nigerianske forsvaret og en menneskerettsaktivist ifølge nyhetsbyrået AP.

Hundrevis av landsbyboere i et annet nordøstlig område, Askira Uba, skal også være på flukt etter å ha mottatt trusselbrev fra islamistgruppa der de truer om å angripe og ta over områdene deres, opplyser talsmann Abbas Gava fra den Nigerianske borgervernsgruppa.

- Ni store landsbyer er på flukt, sier han.

Overlevende sa i går at opprørerne avfyrte granater og kastet hjemmelagde bomber inn i hjemmene, før de skjøt folk som forsøkte å flykte unna flammene i angrepet på byen Damboa på fredag.

Mesteparten av byen skal ha brent ned.

Under beleiring

Det eneste forsvaret byen skal ha hatt var personer utstyrt med klubber og hjemmelagde rifler.

Byen hadde vært under beleiring i to uker fra da Boko Haram tok livet av noen soldater fra en ny tankbattaljon i utkanten av området. Leiren skal i stedet for til å tilby beskyttelse for innbyggerne, heller ha pådratt seg ekstremistenes vrede. 

Det nigerianske Forsvarsdepartementet påstår at de frastøtte angrepet og drepte 50 opprørere med et tap på seks egne soldater. De lokale sier på sin side at flere soldater ble drept og at militæret ble drevet bort fra basen.

Dette skal være andre gang at ekstremistene skal ha angrepet militærkonvoien i forsøk på å nå basen.

Matmangel

Islamistgruppa skal ha avskjært tilgangen til byen ved å sprenge en bru sør for byen på mandag. Byen Damboa ligger langs hovedveien sørover fra Maiduguri, hovedstaden i delstaten Borno, og er et strategisk veiskille for bønder i området.

Hundretusener av bønder har blitt drevet bort fra landområdene sine under det fem år lange opprøret, og tjenestemenn har advart om en forestående matmangel.

Både Nigerias militære og Boko Haram har vært påtatt seg seiere på slagmarken.

Pågrep «hjernen bak»

Natt til 1. juli ble «hjernen bak» Boko Haram-kidnappingen pågrepet, mistenkt for å være mannen bak kidnappingen av de 270 skolejenter i april i år. 

Mannen identifiseres som etterretningslederen Babuji Ya’ari, og skal også tidligere ha hjulpet terrorgruppa i planleggingen av flere angrep og drap, deriblant drapet på en nigeriansk emir. 

Siden 2009 har Boko Haram drept tusenvis av mennesker, men det er kidnappingen av skolejentene som har vakt størst oppmerksomhet. Over 200 jenter skal fortsatt være fanget av gruppa. 

Kampanje

Bortføringen av de 276 nigerianske skolejentene 14. april, vekket avsky over hele verden. Mange mente at denne hendelsen endelig fikk brakt informasjon om gruppas ekstreme brutalitet ut til et stort publikum.

Store navn som Michelle Obama, Emma Watson, P. Diddy og Jessica Biel – og vår egen statsminister Erna Solberg - la ut bilder av seg selv på sosiale medier som Instagram og Twitter med tilropet «Bring back our girls».

New York Times har tidligere pratet med noen av jentene som klarte å rømme etter å ha blitt kidnappet av Boko Haram.

Sunday, July 20th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments