Siste: Syv søstre tapte i Oslo tingrett

De syv søstrene AlZanghari og deres foreldre får ikke medhold i Oslo tingrett i deres anke for å komme tilbake til Namsos og Norge. Det er i Namsos familien har bodd i nær ni, og hvor de føler seg hjemme.

- Jeg er skuffet på vegne av familien. Nå vil vi gå grundigere gjennom dommen sammen med familien og støttegruppa. Så får vi se hva vi gjør videre, sier advokat Arild Humlen, som representerer familien i tingretten.

- Fryktelig trist

Dagbladet ringte Doaa, eldstedattera i familien. Hun er sønderknust.

- Vi får ikke komme tilbake til Norge. Vi fikk ikke medhold, sier hun.

Stemmen skjelver. Beskjeden som 21-åringen og søstrene fryktet er nå blitt virkelighet. De visste at en slik dom kunne komme, men orket ikke annet enn å håpe. Nå er håpet knust.

- Dyp skuffelse

I Namsos er støttegruppa for de syv søstre samlet, i påvente av dommen.

- Her er det nå dyp skuffelse. Vi hadde jo håpet at de skulle få medhold. Samtidig har vi vært realistiske i forhold til at dette dette kunne bli utfallet. Vi er glade for at familien har fått prøvd saken for retten og at vi har kunnet bidra. Vi avventer familiens beslutning når det gjelder eventuell ankesak, sier Solveig Moe Estil til Dagbladet.

- Norge bryter barnekonvensjon

Advokat Arild Humlen mener dommen er beklagelig av flere grunner.

- Vi kan ikke spørre retten om utlendingsmyndighetene har gjort en korrekt vurdering når det gjelder barnas beste. Det er jo den vurderingen som er det viktige og sentrale tema her. Som advokat mener jeg det er frustrerende og ganske håpløst at vi ikke kan prosedere på skjønnet som er gjort i saken, sier Humlen og fortsetter:

- Her har fem av barna bodd nær ni år i Norge. Er ikke dette tilstrekkelig til å si at innvandringsregulerende hensyn må vike? Lurer Humlen.

Advokaten mener at barns rettigheter og posisjon i Norge står svakt, og at dagens dom samsvarer dårlig med det ansvar og forpliktelser som står i FNs barnekonvensjon.

UNE: – Som forventet

Utlendingsnemda har følgende kommentar til dommen:

- Vi konstaterer at retten fant vedtaket vårt fullt ut forsvarlig og i orden, og at vi fikk støtte for vårt juridiske syn på alle punkter. Det hadde vi også forventet, sier seksjonssjef Hanne Bjerkan Johnsen i Utlendingsnemnda i en mail til Dagbladet.  

Hun vil ikke kommentere konkrete detaljer i dommen nå, siden de nettopp har mottatt den og nå først skal lese og vurdere den nøyere.

Spent i Jordan

I nær ni år bodde familien AlZanghari i Namsos, før de for halvannet år siden ble kastet ut av Norge. Nå bor de under svært vanskelige kår i en flyktningleir i Jordan. Ingen av jentene får gå på skole. To av døtrene, Nora (6) og Sara (9) er født og oppvokst i Nord-Trøndelag. 11-årige Bayan kom til Norge som ettåring.

- Hvis ikke disse jentene har tilknytning til Norge, lurer jeg på hvem som har det, sier familiens advokat, Arild Humlen.

I dag får de syv søstrene AlZanghari og deres foreldre vite om de får komme tilbake til Namsos, eller om anken deres i Oslo tingrett avvises.

- Vi er veldig spente og snakker hver dag med de i støttegruppa i Namsos. Vi vil hjem til Namsos, sier eldstedattera Doaa til Dagbladet på telefon i går ettermiddag.

Fortsetter:

- Hvis vi får nei, blir vi veldig triste. Vi vil gå på skole. Her i Jordan er det ikke noe å gjøre. Hvis vi ikke får komme til Norge, må vi nok etter hvert gifte oss. Men vi håper å komme tilbake til Norge, sier Doaa.

I over to uker har familien ventet på at anken deres i Oslo tingrett skal bli behandet.

- Dagene har blitt kjempelange, men vi kan jo ikke annet enn å håpe, fortsetter Doaa.

Møtes i dag

I Namsos har lokalbefolkningen laget en støttegruppe for de syv søstrene. Ankesaken i Oslo tingrett er betalt av penger de har samlet inn.

- Jeg synes det er forferdelig. To av jentene er født i Norge, Bayan kom da hun var ett år og de to andre var også små barn da de kom hit. Jentene er jo norske. De har vært med på alt som andre unger her i Namsos har gjort. Både når det gjelder skole og fritid, sier Solveig Moe Estil, en av initiativtagerne.

Estil og de andre i støttegruppa møtes i dag i Namsos. De håper på at jentene får komme tilbake til byen og vennene deres.

Les også:

SPENTE OG REDDE: Syv søstre frykter for framtida
• Syv søstre fanget i Jordan
Advokaten: – Ikke lenger en asylsak
• Trine Skei Grande bekymret over at politiet sender ut så mange asylfamilier
• SV: – KrF og Venstre er lurt i asylbarn-forhandlingene

Friday, November 7th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments