SISTE: Syrisk opposisjon truer med å trekke seg fra fredssamtaler

(Dagbladet): Den syriske opposisjonsgruppa Den syriske nasjonalkoalisjonen (SNC) sier at de kommer til å trekke seg fra fredssamtalene i Sveits hvis ikke FN trekker tilbake invitasjonen til Iran.

Det ble for bare kort tid siden kjent at FN har invitert Iran til fredsmøtet.

Lederne i Teheran er blant Syrias preident Bashar al-Assads viktigste allierte.

Trøblete fredsmøte

FNs generalsekretær Ban Ki-moon trosset dermed USA, som har krevd at iranerne først må slutte seg til kravet om Assads avgang for å kunne delt – et krav Iran hele tiden har avvist.

Amerikanerne har jobbet hardt for å få den vestlig-støttede opposisjonsgruppa Den syriske nasjonalkoalisjonen (SNC) til å møte på samtalene som starter onsdag i den sveitsiske byen Montreux.

Gruppa, som i helga gjorde kjent at de ville møte, krevde opprinnelig at Syrias president Bashar al-Assad måtte bli ekskludert fra en fremtidig overgangsregjering.

Analytikere mener gruppa trolig ble presset hardt, og at alternativet kunne være å miste all vestlig støtte.

Usikkerhet

FNs invitasjon til Iran kan dermed skape usikkerhet rundt fredsforhandlingenes kredibilitet, dersom ingen fra landets opposisjon dukker opp for å argumentere sin sak.

Mens både USA og opposisjonen ikke ønsker Iran velkommen, har Russland lenge ment at regimet i Teheran har en naturlig plass ved forhandlingsbordet under fredsforhandlingene i Montreux i Sveits til uka.

FNs generalsektretær Ban Ki-moon opplyser at Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif sagt seg enige i at målet med Montreux-konferansen er å få på plass en syrisk overgangsregjering. Zarif har også lovet at Iran vil spille en positiv og konstruktiv rolle under konferansen.

- Jeg er sterkt overbevist om at Iran må være en del av løsningen på den syriske krisen, sier Ban Ki-moon.

I løpet av de nesten tre årene Syria har vært herjet av borgerkrig, er nesten 100 000 mennesker blitt drept, mens flere millioner er drevet på flukt.

Monday, January 20th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments