Siste: Israel rammet av rakettangrep fra Gaza

(Dagbladet): Alt tyder på at fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne, som foregår i Kairo, har strandet. Den israelske storavisa Haaretz skriver at Israels delegasjon har reist hjem.

Den siste 72-timers våpenhvilen mellom partene går ut ved midnatt lokal tid (kl. 23 i Norge), men allerede noen minutter før klokka 21 norsk tid lød rakettsirenene i den sørisraelske byen Ashkelon og andre steder i regionen.

Tidligere i dag har Israel kalt inn reservestyrker og forsterket bemanningen langs grensa til Gaza.

- Forberedt på å kjempe

- Vi er nå mellom «Operation Protective Edge»s militære offensiv og den diplomatiske offensiven. Det er ikke klart hva som vil skje, men én ting er klar: at det israelske forsvaret er oppegående og forberedt på å bekjempe enhver fiende som truer israelske borgere, sier generalmajor Nitzan Alon.

Til nå er over 2000 mennesker drept i den israelske storoffensiven «Operation Protective Edge», for en stor del palestinske sivile. Offensiven startet 8. juli, som svar på rakettangrep fra Gaza mot israelske byer.

Egypterne har febrilsk forsøkt å mekle mellom israelerne og den palestinske delegasjonen, som består av folk både fra president Mahmoud Abbas’ Fatah-parti og de militante gruppene Hamas og Islamsk hellig krig. Fordi israelerne nekter å forhandle direkte med Hamas, har delegasjonene sittet i hvert sitt rom.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ringte i kveld USAs president Barack Obama for å informere ham om fredsforhandlingenes gang.

Svakt håp

Partene har stått langt fra hverandre under forhandlingene, og håpet om at en mer permanent våpenhvile skulle komme i stand, har vært svakt. Dette til tross for at egypterne har meddelt at det har vært framgang i samtalene.

På den ene side kan ikke Israel gå med på palestinernes krav om bl.a. å få opprette ei havn på Gaza. Hamas på sin side nekter å la seg avvæpne.

Et hovedmål ved offensiven har vært å ødelegge tunnelene palestinske krigere bruker til å ta seg fra Gaza til Israel. 4. august erklærte Israel at alle kjente slike tunneler er ødelagt.

Kampene har gått hardt ut over boligstrøk på den tettbebygde Gazastripa; 17 000 boliger er ødelagt og 100 000 palestinere hjemløse.

Tidligere i dag ble seks mennesker, blant dem en italiensk journalist, drept på Gaza da en udetonert israelsk rakett skulle fraktes bort.

Wednesday, August 13th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments