SISTE: Flere gisler har greid å flykte

(Dagbladet): Flere australske medier rapporterer at det foregår en gisselsituasjon på en kafé på Martin Place i sentrum av Sydney.

* Siste: Fem gisler har greid å rømme fra cafeen. De tre første var én ansatt og to manlige kunder kunder. Mens de to kundene skal ha sluppet ut gjennom hoveddøra, skal den ansatte ha tatt seg ut en branndør. De forlot bygningen med hendene i været. Hvordan gislene kom seg unna er hittil ikke kjent.

* Samtidig melder politiet at det ikke er meldt om skader blant de gjenværende gislene. Politisjef Catherine Burns sa klokken seks (norsk tid) at antallet gisler ikke er så høyt som fryktet, og at det befinner seg mindre enn 30 gisler i kafeen. Politiet er framdeles ikke kjent med gjerningsmannens motiv.

Muslimsk flagg

Minst én bevæpnet mann holder flere gisler inne i kafeen.

Politisjef Andrew Scipione sa klokken 04.00. norsk tid at de jobber på spreng for å finne ut det nøyaktige antallet gisler. De arbeider også med å få klarhet i betydningen av det sorte flagget. Politiet har ikke hatt direkte kontakt med gisseltakeren.

Channel 7 News melder at gisler har blitt tvunget til å holde et svart flagg opp mot vinduet.

Det er blitt identifisert som et shahadah (trosbekjennelse, red.anm.)-flagg, med påskriften «Det finnes ingen gud unntatt Allah, og Muhammad er hans sendebud».

Et bilde fra åstedet viser det man antar er gisseltakeren, en middelaldrende mann med et tørkle på hodet.

Operahuset evakuert

Deler av Sydney sentrum, deriblant operahuset, er evakuert. Ifølge AFP har politiet rykket dit i forbindelse med en «hendelse». Reuters melder at det skal være snakk om funn av en mistenkelig gjenstand.

Det er ikke kjent hvorvidt det er en sammenheng mellom gisselaksjonen og situasjonen ved operahuset.

Operahuset har valgt å avlyse kveldens forestillinger.

Fryktet 50 gisler

Sjef for Lindt Australia, Steve Loane, sier til news.com.au at han tror det befinner seg mellom 40 og 50 personer på kafeen.

Andre melder om at det skal være snakk om totalt 13 gisler.

Australias statsminister Tony Abbott holdt en pressekonferanse like før klokken tre i natt, norsk tid.

- Vi vet ikke hva som er gjerningsmannens motivasjon eller hvorvidt det er politisk motivert, men vi har noen indikasjoner, sa han.

- Hele poenget med å politisk vold er å skremme folk fra å være seg selv. Australia er et fredelig, åpent og generøst samfunn. Det er ingenting som bør endre på det, og det er derfor jeg oppfordrer alle til å fortsette dagens gjøremål som normalt.

Har tømt området

Channel 9 som holder til overfor kafeen er evakuert og politiet oppfordrer folk til å holde seg unna området.

Også kollektivtransporten unngår området der gisselaksjonen utspiller seg.

Det ble tidligere meldt om at Civil Aviation and Safety Authority hadde stengt luftrommet over Sydney, men det viste seg å ikke stemme.

Obama informert

Det amerikanske generalkonsulatet i Sydney har oppfordret amerikanske statsborgere i landet til å vise varsomhet med tanke på den pågående situasjonen. President Barack Obama er orientert om situasjonen.

Politiet ble varslet om gisselsituasjon klokka 09.45 lokal tid (23.45 norsk tid).

Ifølge en uttalelse fra politiet i New South Wales jobber de nå med å opprette kontakt med personene som befinner seg på cafeen.

- Snakket med gissel

Den australske radioverten Ray Hadley sier ifølge Sydney Morning Herald at han har snakket med et av gislene to ganger.

Gisselet skal ha overbrakt informasjon fra gisseltakeren, som ønsket å få snakke direkte på radio, noe Hadley nektet.

Også Channel 9 sier at de er blitt kontaktet av to gisler, men at dette ikke er noe de vil dele med seerne. De forteller at de jobber tett med politiet i denne saken.

Martin Place er samme sted som IS tidligere i år planla å foreta offentlige halshugginger. I et omfattende antiterrorraid klarte australske myndigheter i å stanse angrepet.

Dagbladet følger saken.

Monday, December 15th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments