SISTE: Drapsdømt i Aksla-saken anker

(Dagbladet): 24 år gamle Steven Dan Danielsen, som er dømt for voldtekt og drap i Aksla-saken, anker dommen på 21 års forvaring med en minstetid på ti år.

- Han anker skyldspørsmålet for ransposten og straffeutmålingen, opplyser hans forsvarer Per Herman Thori-Aamot til NTB tirsdag kveld.

Dommen i Aksla-saken i Sunnmøre tingrett, der Steven Dan Danielsen (24) sto tiltalt for voldtekt og drap på Anja Weløy Aarseth, og ransforsøk mot en kiosk i forkant av drapet, falt mandag 3. mars.

Danielsen ble dømt til forvaring med makstid på 21 år og minstetid på 10 år. Retten trodde ikke på at drapet var et bestillingsdrap, slik tiltalte har påstått.

På joggetur

Det var 28. august i fjor at Weløy Aarseth ble overfalt og drept under en joggetur på Aksla-fjellet i Ålesund.

24-åringen har innrømmet voldtekt og drap av Anja Weløy Aarseth, men nekter for ransforsøket.

Han ble også dømt for ransforsøket. Retten så helt bort fra hans forklaring, og han ble ikke trodd. Retten ser på ransforsøket som grovt siden det ble utført med en replikapistol.

Danielsen ble også dømt for trusler og vold mot to polititjenestemenn og deres familier.

Tilregnelighet

Allerede dagen etter pågripelsen av Danielsen 4. september i fjor ble det klart at politiet ønsket en rettspsykiatrisk observasjon av ham. Han ble vurdert som strafferettslig tilregnlig av de sakkyndige.

Den konklusjonen støttet retten seg på i dag.

- Danielsen har dyssosial personlighetsforsatyrrelse, manglende empati og er lettere psykisk utviklingshemmet fra psykologiens standarder. Retten finner en betydelig gjentagelsesfare for andres liv og helse, sa dommer Kjetil Gjøen.  

Kritiserte politiet

Danielsens forsvarsadvokat, Per Herman Thori-Aamodt, mente det ikke foreligger nok bevis i rannsaken, og har tidligere kritisert politiet for etterforskningen av kioskranet.

Han mener flere av de bevisene aktor la fram for å knytte Danielsen til ranet ikke holder mål. Blant annet klærne ransmannen hadde, tatoveringen vitner sier det er mange som har, og at Danielsen har tre svært synlige prikker tatovert på høyre hånd.

Disse mener han ransvitnet burde sett og lagt merke til.  

Kald og likegyldig

Aktor har tidligere brukt svært sterke karakteristikker av Danielsen i sin begrunnelse for påstanden om forvaring.

- Kald, likegyldig, ansvarsløs, ignorerer normer og forpliktelser, lav terskel for vold og aggressjon og mangler evne til skyldsfølelse, og gir gjerne andre skylda, samt at han er dysfuksjonell, oppsummerte påtalemyndigheten da påstanden ble kjent.

Danielsen tilsto drapet, men dommeren sa i retten at tiltalte, tross tilståelsen, ikke har bidratt i saken. Dommeren konkluderte med at tilståelsen med dette faktisk har gitt de pårørende ekstra belastning.

Dommen var enstemmig. I tillegg til fengsel ble Danielsen også dømt til å betale 200 000 kroner i oppreisning til hver av de to foreldrene, og 130 000 kroner i erstatning.

Tuesday, March 11th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments