Sist fredag ble 40 mennesker drept her

ODESSA (Dagbladet): Ennå legger folk ned friske blomster. Det ukrainske kaoset har fått et nytt alter. Det første og største er Maidan-plassen i Kiev, der 80 mennesker ble drept 20.februar. Det skjedde etter at den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj, i et fortvilet forsøk på å redde skinnet, satte inn elitestyrker som skjøt med skarpt på demonstranter som ofret livet.

Det andre alteret ble reist sist fredag, da de færreste skjønte at de var kommet for å ofre livet. Og det tredje alteret vil bli i byen Slavjansk, der godt væpnete pro-russiske separatister har bitt seg fast, og slåss for livet. Der skal rundt 30 mennesker ha blitt drept på mandag.

MEN IKKE NOE LAND kan leve av å produsere offer-plasser, selv om ofrene blir aldri så mye helter. Og Odessa er slett ikke noe sted å lage noe alter eller noen offer-plass. Byen er tvert imot kjent for å være den mest løsslupne byen i hele det gamle Sovjetunionen. Her er livet tradisjonelt slentrende og skrått, byen er viden kjent for sin humor, og har alltid vært en kosmopolitisk smeltedigel av ukrainere, russere, jøder, grekere, bulgarere og folk fra Kaukasus.

ODESSA HAR ALLTID VÆRT utadvendt og levd av sjøfart og handel, og av eksport av matvarer fra det vanvittig grøderike svartjordsbeltet rett nord. Her har folk vendt seg til å leve fredelig sammen, med unntak av de fryktelige massakrene på jøder under Andre verdenskrig. De har ikke bare vennet seg til det – folk her har nytt det løsslupne fellesskapet.

- At det kunne skje her, i min by. De var jo bare unge mennesker, snufser en eldre kvinne som ikke vil si hva hun heter til vestlig presse. Hun står der med sin blomsterkvast utenfor fagforeningsbygget. Der ble mer enn 40 mennesker drept av brannen som oppsto da motstanderne av revolusjonen på Maidan-plassen i Kiev rømte hit for å komme unna høyre-ekstremister.

Hendelsen inntraff under opptøyene som oppsto da tilreisende ekstremister forkledd som fotball-pøbler støtte sammen med motstandere av revolusjonen i Kiev sist fredag.

KVINNEN VET IKKE sin arme råd, og har ikke så mange ord. De ordene hun måtte ha vil hun uansett ha for seg selv, der hun går fram og legger ned sin røde nellik for de døde på enda en av offer-plassene i dette ukrainske dramaet. Denne gangen var det motstanderne av revolusjonen på Maidan-plassen i Kiev det gikk verst ut over, selv om det også var Maidan-tilhengere blant de døde.

I Slovjansk er det pro-russiske separatister det går utover, selv om de har gått et ekstra skritt for å skape et alter ved å gjøre væpnet opprør mot landets myndigheter. På Maidan-plassen var det revolusjonstilhengerne som fikk unngjelde.

IKKE RART ORDET borgerkrig er på alles lepper.

- Ja, vi frykter borgerkrig. Folk dreper jo på alle kanter, sa et smilende, eldre, i utgangspunktet samstemt ektepar, på flyet fra Istanbul i går kveld.

- Du må ikke tro på den russiske propagandaen, sa han.

- Du må ikke tro på noen propaganda, sa hun, mens mannen motvillig måtte svelge det ekteskapelige korrektivet.

- Kan jeg få navnene deres?

- Ja da, Svet…

- Nei, helst ikke. Vi frykter det kan være for farlig, avbrøt han, og tok igjen for det ekteskaplige korrektivet han nettopp hadde måttet svelge.

FARLIG ER ORDET. Ukraina er i ferd med å rakne foran øynene på en regjering som er handlingslammet, mens president Putins Russland har sine interesser i å bidra til å destabilisere Ukraina så mye de kan. Og vi blir alle minnet om farene som lurer blant de sørgende foran fagforeningshuset i den ellers så muntre byen Odessa.

Wednesday, May 7th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments