Ser du forskjellen på disse to kartene?

Den 17. mars i år erklærte Krim seg som en selvstendig republikk. Dagen etter skrev Putin under på en avtale om at området innlemmes i Russland. Myndighetene i Ukraina, USA og EU anerkjenner ikke folkeavstemningen.

Denne geopolitiske situasjonen har også skapt en konfliktsituasjon for internasjonale kartografer. Etter avstemningen hadde Google Maps satt regionen som fortsatt tilhørende Ukraina.

Dette skal angivelig ha fått russiske myndigheter til å reagere og lagt press på Google for å gjøre Krim til en del av Russland, ifølge Moscow Times.

Endret kartet

Nå har Google Maps fjernet grensen mellom Russland og Krim, og samtidig tegnet inn grense mellom Krim og Ukraina.

Men den nye grensen er kun å se for russiske brukere.

For resten av verden, inkludert det norske domenet, vises grensen mellom Ukraina og Krim som en stiplet linje, som er forbeholdt omstridte grenser.

Og om man sjekker den ukrainske varianten av Google Maps, er den stiplede gremsemarkeringen såpass svak at man må forstørre kartet før man ser den skikkelig.

Det ser ut til at endringene kun gjelder for grensene, merkelig nok. Stedsnavnene er fortsatt oppført som tilhørende Ukraina, skriver The Independent.

- Lokale lover

En talsperson for Googles kontor i Russland, Svetlana Anurova, bekrefter overfor nyhetsbyrået ITAR-TASS at disse endringene har blitt gjort og forklarer det slik:

- Googles kartografer gjør alt de kan for å tilby objektive kart i omdiskuterte områder. Der hvor det er relevant, får omstridte grenser en annen form for markering. Vi følger de lokale lovene hva gjelder grenser og geografiske navn, sier Anurova til ITAR-TASS.

Også andre nettjenester har fått merke konflikten. Ifølge Foreign Policy ble det ganske umiddelbart en strid Wikipedias kart over Russland etter avstemningen på Krim. Kartet ble byttet ut fire ganger, i varianter med og uten Krim, før administratoren bestemte seg for stenge hele siden.

Friday, April 18th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments