- Separatister har fjernet alle likene

(Dagbladet): De prorussiske opprørerne i Ukraina har fjernet alle de 196 døde kroppene som er lokalisert etter flynedskytingen torsdag ettermiddag og gjemt dem på et ukjent sted, melder nyhetsbyrået AP søndag.

Kilden virker til å være de ukrainske krisemyndighetene, som publiserte en pressemelding med samme innhold noen minutter før.

AP-journalister i ulykkesområdet så selv søndag formiddag at opprørere lastet døde kropper innpakket i sort plast opp på lastebiler.

Tidligere søndag meldte kontoret til Ukrainas visestatsminister Vladimir Groisman at ukrainske myndigheter hadde inngått en avtale med separatistene, som kontrollerer dette området militært, om tilgang til området og de omkomne.

Sydney Morning Herald er blant flere internasjonale medier som forteller om denne avtalen før ukrainske myndigheter hevder at alle likene er fjernet av opprørerne.

Flynedskytingen har ekstra bred dekning i Australia fordi 28 australiere omkom i ulykken. 

Brende: – Uverdig

Utenriksminister Børge Brende reagerer skarpt på situasjonen rundt ulykkesområdet i Ukraina.

- Historier går blant annet på at soldater stjeler kredittkort fra de omkomne. Dette er uverdige tilstander, og vi kan ikke akseptere tilstander der internasjonale observatører og granskere ikke slipper til, sier Brende til NRK Søndagsavisen.

Alle de 298 om bord mistet livet da Malaysia Airlines-flyet på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur ble skutt nær landsbyen Grabova i Øst-Ukraina.

Stort område

Vrakdeler har vært spredt over et område på om lag 25 kvadratkilometer.

I går anklaget først ukrainske myndigheter opprørerne for å ha fjernet 38 av likene for å vanskeliggjøre oppklaringen av flykatastrofen.

Slik meldingene har kommet i kortform fra myndigheter og opprørere i Ukraina de siste timene, se etterdønningene av ulykken ut til å brukt i et maktspill om våpenhvile og posisjoner i Ukraina.

- Sikkerhet mot våpenhvile

Separatistene har ikke ytret ønske om en internasjonal gransking, men sier søndag at de garanterer for etterforskernes sikkerhet om myndighetene i hovedstaden Kiev godtar en våpenhvile.

— Vi garanterer for sikkerheten til internasjonale eksperter i området rundt flyvraket hvis ukrainske myndigheter legger til rette for en avtale om våpenhvile. Det bør skje umiddelbart, sier Andrei Purgin, en av talspersonene for opprørerne, ifølge NTB.

Sunday, July 20th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments