Sensasjonell oppdagelse: Har funnet ekkoet til Big Bang

(Dagbladet): Begivenheten kalles inflasjon og er en av grunnpilarene i dagens forståelse om hvordan universet ble til. I de første brøkdelene av en brøkdel av en brøkdel av en sekund, ekspanderte rommet seg ufattelig raskt straks etter begynnelsen Big Bang for nesten 14 milliarder år siden.

I dag annonserte forskere  det som kan være første direkte bevis for denne korte, men viktige perioden i universets historie. Dersom resultatene blir bekreftet, kan det blir stående som en av de største sensasjonene innen kosmologien på mange år.

- Du kan se tilbake til tidens begynnelse. Dette er helt utrolig, sier fysiker Lawrence Krauss ved Arizona State University til AP.

Sporene ble oppdaget i den kosmiske bakgrunnsstrålingen (CMB), gjerne kalt «skapelsens fingeravtrykk». Dette er det første lyset som fikk skinne fritt i universets barndom, og den svake gløden ligger fortsatt som et bakteppe uansett hvor i rommet du kikker. Dette er grensen for hvor langt du kan se tilbake i tid, ca. 380 000 år etter Det store smellet.

Den kosmiske bakgrunnsstrålingen er ikke jevn, men full av flekker som er varmere og kaldere enn gjennomsnittet. Etter å ha gransket lyset, sier forskere ved BICEP2-eksperimentet på Antarktisk at de har funnet et helt karakteristisk mønster, et ekko som må ha blitt forårsaket av en svært hurtig inflasjon.

- Det ser ut som et snurremønster på himmelen. Vi har funnet den rykende pistolen som beviser inflasjon, sier Chao-Lin Kuo ved Stanford University, en av dem som utviklet detektoren.

Forskerne sier at mønstrene forårsakes av gravitasjonsbølger. Fenomet, som forutsies av Albert Einsteins generelle relativitetsteori, brer seg rundt og lager krusninger i selve rommet. Oppdagelsen er ikke skrevet i stein og må verifiseres av andre, uavhengige eksperimenter, men allerede nå hviskes det om mulige nobelpriser.

- Dette er stort, sier Marc Kamionkowski ved Johns Hopkins University til Scientific American.

Kamionkowski, som ikke var del av BICEP-oppdagelsen, forutså i 1997 hvordan gravitasjonsbølger kunne føre til dette avtrykket i den kosmiske bakgrunnsstrålingen.

- Det er ikke hver dag du våkner og finner ut noe helt nytt om universet. For min del er dette så nobelprisverdig som du kan få det, sier han.

Saken oppdateres.

Monday, March 17th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments