Seksbarnsfaren Eric Garner solgte sigaretter på gata. Han måtte bøte med livet etter dette kvelertaket

NEW YORK (Dagbladet): Videoen, som ble tatt opp med mobiltelefon av Ramsey Orta på Staten Island i New York 17. juli i år, viser hvordan ubevæpnede og afroamerikanske Eric Garner (43) først forklarer at han er uskyldig og føler seg trakassert før politimannen Daniel Pantaleo (29) tar et kvelertak på ham og legger ham i bakken. Deretter legger flere politimenn seg over ham.

- Jeg får ikke puste. Jeg får ikke puste, gjentar Garner flere ganger.

Så blir han stille og ligger livløs på bakken. En time seinere blir han erklært død på sykehuset.

Store demonstrasjoner

Rettsmedisineren oppga at dødsårsaken var kvelning i kombinasjon med at Garner led av astma, overvekt og hjertesykdom, og konkluderte med at Garner ble drept. Men en storjury besluttet onsdag at det ikke fantes tilstrekkelig bevis for å tiltale politimannen til tross for at det hele ble filmet.

Igjen har rasemotsetninger blusset opp, og beslutningen om ikke å tiltale politimannen utløste natt til i dag store demonstrasjoner i New York. Politiet forbereder seg også på kraftige protester natt til fredag, skriver ABC News.

Det skjer bare ei uke etter de voldelige protestene da en annen politimann i Ferguson i Missouri slapp tiltale for å ha skutt ubevæpnede, afroamerikanske Michael Brown. Tirsdag ble også den ubevæpnede, svarte mannen Rumain Brisbon skutt i Phoenix i Arizona. Politiet frykter også opptøyer der.

Flere tusen demonstranter gikk rundt i New Yorks gater og ropte «jeg får ikke puste». Flere steder blokkerte de trafikken og minst 83 personer ble arrestert, men det hele gikk fredelig for seg.

Borgerrettighetslederen Al Sharpton sier på en pressekonferanse i dag at han og andre vil arrangere et stort demontrasjonstog kalt «En nasjonal marsj mot politivold» i Washington D.C. 13. desember. Og også i natt norsk tid er det planlagt nye demonstrasjoner.

- Mistet god mann

Borgermester i New York, Bill de Blasio, som selv er hvit, forklarte på en pressekonferanse onsdag at han har måttet lære sønnen Dante, som han har sammen med sin afroamerikanske kone, hvordan han må være spesielt forsiktig fordi han med afroamerikansk utseende er spesielt utsatt i møte med politiet.

- Vi har mistet en god mann i Eric Garner, som vi ikke skulle mistet. I New York skal vi gjøre en rekke endringer så vi ikke opplever tragedier som dette igjen, sier de Blasio i dag i et radiointervju.

Blant annet framskynder politiet nå planen om å ta i bruk kroppskameraer som de skal gå med når de er ute på patrulje.

Årsaken til at Garner ble stoppet, var at politiet mistenkte at han solgte enkeltsigaretter svart for 50 cent stykket (om lag 3,5 kroner) nær ankomsthallen til Staten Island-ferja. Selv hevdet Garner at han var uskyldig.

- Veldig lei meg

Politimannen Daniel Pantaleo tok i bruk kvelertaket, som er forbudt i henhold til reglementet for politiet i New York, men ikke uttrykkelig forbudt i henhold til delstatslovverket.

I sitt vitnemål til storjuryen erkjente han at han hørte Garner si at han ikke fikk puste, men ifølge sin advokat, Stuart London, mente han at nettopp det at Garner var i stand til å snakke betydde at han faktisk fikk puste, skriver New York Times.

- Jeg er veldig lei meg for dødsfallet til herr Garner. Min familie og jeg inkluderer ham og hans familie i våre bønner, og jeg håper de vil akseptere mine personlige kondolanser for deres tap, sier Pantaleo, som har jobbet som politimann i åtte år, i en uttalelse.

Enka til Garner, Esaw Garner nekter å akseptere kondolansene.

- Nei, jeg kunne ikke brydd meg mindre om kondolansene hans. Han jobber fortsatt. Han får en lønning. Han kan sette mat på bordet for sine barn. Ektemannen min er seks fot under, og jeg må lete etter måter å brødfø mine barn nå, sier hun ifølge NBC News.

- Vi trenger rettferdighet. Noen må betale for dette, sier hun til CBS News.

Obama kommenterte

Selv om Pantaleo går slipper tiltale, risikerer han fortsatt disiplinære reaksjoner fra New York-politiet. Det amerikanske justisdepartementet har også varslet en borgerrettighetsetterforskning av hendelsen.

- Det er vår plikt som amerikanere uavhengig av rase, religion og tro, at vi anerkjenner dette som et amerikansk problem og ikke bare et svart problem, eller et brunt problem eller et indiansk problem. Det er et amerikansk problem når noen i dette landet ikke blir likeverdig behandlet av loven, og det er min jobb som president å løse det, sa Obama da beslutningen til storjuryen i Garner-saken ble kjent.

Thursday, December 4th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments