Sarkozy siktet for korrupsjon

(Dagbladet): Sarkozy satt i avhør hele tirsdag, før meldingen kom om at han var siktet for korrupsjon, skriver NTB.

Nicolas Sarkozy var president i Frankrike fra 2007 til 2012, og som statssjef hadde han i disse åra immunitet fra rettsvesenet. Fra 26. februar i år han vært under etterforskning for maktmisbruk og forsøk på å påvirke rettsvesenet.
 
Tirsdag våknet folk i Frankrike til de utrolige nyhetene om at han er satt i varetekt i 24 timer, noe som kan forlenges til 48 timer, mens han avhøres i en domstol i Nanterre utenfor Paris. Etter dette måtte han enten løslates eller formelt siktes av påtalemakta. Nå er han formelt siktet.

Flere forhold

Etterforskerne forsøker å finne ut om Sarkozy ved hjelp av sin advokat forsøkte å påvirke etterforskningen av en sak som potensielt kunne ført til at Sarkozy havnet i fengsel. De mistenker at Sarkozy forsøkte å få tak i opplysninger fra en av dommerne.

Dagen før ble hans advokat, Thierry Herzog, og to generaladvokater i Kassasjonsretten satt i varetekt og avhørt i samme sak.

Det er også mistanke om at Sarkozy ble tipset om at mobilen hans ble avlyttet under etterforskningen av hvorvidt valgkampen hans i 2007 ble finansiert med store beløp fra Libyas daværende diktator, Muammar Kadhafi, og Frankrikes rikeste kvinne, L’Oreal-arvingen Liliane Bettencourt.

Saken ble henlagt i fjor høst, men siktelsen kan få store konsekvenser for den 59-årige ekspresidentens håp om et politisk comeback under presidentvalget i 2017, skriver NTB.

- Vanlig mann

- Justismyndighetene er i gang med etterforskningen og vil følge saken til bunns, sier talsperson for sosialistregjeringen, Stephan Le Foll.

Den norsk-franske korrupsjonseksperten og politikeren for De grønne i Frankrike, Eva Joly, mener pågripelsen er et bevis på at rettsvesenet fungerer som det skal.

– Nicolas Sarkozy er en vanlig mann og har ingen spesiell beskyttelse. Derfor avhøres han i saken der han er mistenkt for å ha prøvd å påvirke høyesterettsdommere via sin advokat. Han skal ha prøvd å annullere bevismateriale som var konfiskert. Dette er alvorlig, sier hun til TV 2.

Wednesday, July 2nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments