Samlivsterapeut: Klient sammenlignet kjøp av sex med selvskading

Magasinets journalister la ut fiktive annonser på eskortesider og møtte menn som kjøper sex ansikt til ansikt.

• Noen av dem som ringte på døra hadde fast partner. Les hva de gjør når de kommer hjem til kona i dagens utgave av Magasinet eller på Dagbladet Pluss (krever innlogging).

- De fleste blir belastet

Espen Esther Pirelli Benestad, spesialist i klinisk sexologi, mener at det ikke finnes noe enkelt svar på hva kjøp av seksuelle tjenester gjør med forholdet til egen seksualitet.

- Jeg har ikke møtt noen som har fått sine intimitetstalenter skadet av en sånn opplevelse, men de fleste blir belastet, sier han.

- Mange vil oppleve det som en stor belastning at de gjør noe som er skambelagt i vårt samfunn, og det igjen kan gjøre noe med selvbildet deres. Jo dårligere selvbilde man får, dess mer tilbakeholden vil man være i forhold til intimitet og nærhet.

Vanskelig å trekke konklusjoner

- Hva med en eventuell objektivisering av kvinner?

- Det finnes nok noe mannekultur som objektiviserer kvinner på en negativ måte, sier han.

- På en annen side er det fullstendig krampaktig meningsløst at man ikke skal være et seksualobjekt. Det vil man være for hverandre. Jeg synes det er storartet når jeg kan være seksualobjekt for min partner.

Pirelli Benestad mener det hviler noen slagordaktige spøkelser over seksualiteten. Et av dem er at man ikke skal objektiviseres.

- Om en kvinne selger sex med glede og eier kroppen sin, da er de et subjekt som vil stille ut kroppen som objekt. Objektet er i subjektets tjeneste. Kunden blir objekt for hennes tilbud, men er samtidig subjekt i egen seksualitet, sier han.

Pirelli Benestad mener man skal være forsiktig med å trekke noen konklusjoner.

- Siden vi vet altfor lite om premissene, kan vi ikke felle noen dom over den som kjøper sex. Det er veldig komplisert, og sånn tror jeg vi må la det få være.

- Påvirker de aller fleste mennesker

Relasjonspedagog og samlivsterapeut Bjørk Matheasdatter forteller at det å kjøpe sex mens man er i et forhold får mange av de samme konsekvensene som annen utroskap.

- Å gjøre noe den andre ikke vet om – og særlig når det gjelder den intime, private delen av livet – gjør at du lukker deg, og noe kommer i mellom dere. Den psykiske nærheten blir mindre, sier relasjonspedagog og samlivsterapeut Bjørk Matheasdatter.

– Noen kan tenke «jaja, det man ikke vet har man ikke vondt av», men for de aller fleste mennesker vil det påvirke følelser, tanker og holdninger, sier hun.

- Om man mener det ikke skaper noen problemer i forholdet og bare har glede av det, så kan det i noen tilfeller være uttrykk for psykopatiske eller narsissistiske trekk, sier hun.

Sammenlignet sexkjøp med selvskading

Sexkjøp og utroskap kan være en konsekvens av at forholdet allerede skranter. Men ikke alltid.

– En sexkjøper kan være kjempeglad i kjæresten sin, det trenger ikke være fordi man ikke har det bra sammen eller ikke får sex – det kan ha mer sammensatte årsaker, som ofte ikke engang har noe med sex å gjøre. Det kan for eksempel handle om utrygghet, tidligere opplevelser, behov for bekreftelse og spenning eller lav selvfølelse. Det er komplisert og har mange sider, sier hun.

- En klient sammenlignet kjøp av sex med selvskading. Det tenker jeg at sier mye.

Hun utdyper:

– Det er lett å tenke at det handler om forlystelse, men ekstrem livsførsel som sexkjøp og rus kan av og til handle om å skade seg selv fordi man føler man ikke fortjener bedre. Du flytter også grenser og det kan være lett å oppsøke det negative på nytt.

Matheasdatter mener man skal være forsiktig med å fordømme.

- Man kan sette seg inn i situasjoner og settinger der et menneskelig behov ikke blir oppfylt. I en slik setting kan intensjonen være god, at man velger å kjøpe sex fremfor å være utro med andre fordi man da holder seg til det fysiske. Men det er absolutt ikke noe jeg vil anbefale, sier hun.

• Les intervjuene med sexkjøperne Magasinet møtte ansikt til ansikt da de la ut fiktive annonser på nett i dagens utgave av Magasinet eller på Dagbladet Pluss (krever innlogging).

Monday, April 7th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments