Saksøker museum for tyveri av dronningbilder

(Dagbladet): Det tradisjonsrike fotograf-firmaet Sjøwall i Oslo har tatt ut stevning mot Folkemuseet. I tillegg er det sendt prosessvarsel til Oslo Museum. Flere andre museer er også kontaktet og gjort oppmerksomme på at de har tilgjengeliggjort historiske bilder som ifølge Sjøwall er deres eiendom.

Museene har blant annet lagt ut bilder av Dronning Maud, tatt i 1929 av Gunnar Theodor Sjøwall, firmaets grunnlegger, på nettstedet Digitalt Museum.

Flere av bildene er ikke kreditert, og i enkelte tilfeller gitt en såkalt Creative Commons-lisens, som innebærer at hvem som helst har lov til å dele dem og endre dem uten opphavets godkjennelse.

Sjokkert

Sjøwall døde i 1945, og 70-årsgrensen for opphavsrettslig beskyttelse av bildene utløper dermed først neste år.

- Museene hevder at bildene ikke er for åndsverk å regne. Det mener jeg vitner om manglende respekt for kunst og dens opphavsmenn. Jeg må si jeg er sjokkert av hvordan en kulturinstitusjon som Folkemuseet forvalter det de har i arkivene sine og hvordan de i dette tilfellet velger å forholde seg til åndsverksloven, sier Eva Sjøwall, fotografens barnebarn.

- Man antar jo at det nettopp er museeene som skal være en opphavsmanns rette beskytter, sier hun.

Etter å ha forsøkt å gå i dialog med museene det siste året har hun nå hyret advokat Hans Marius Graasvold til å forfølge saken. Han kaller saken «svært alvorlig».

- Sjøwalls fotografier er opphavsrettslig beskyttet. Museenes tilgjengeliggjøring krenker både de økonomiske og de ideelle rettighetene Sjøwall har. Når de har valgt å ta ut en stevning, er det naturligvis fordi de ønsker å få betalt for bildene. Men de har også en prinsipiell interesse i å få korrigert holdingen om at dette ikke er materiale som er beskyttet av åndsverksloven, sier Graasvold.

Engstelig

- Hvis dette er nivået museene legger seg på, blir jeg engstelig for hvordan de bedømmer de tusenvis av fotografiene de har i sine samlinger, sier advokaten.

Fotograf-firmaet krever både erstatning for ulovlig bruk av bildene og oppreisning for manglende kreditering av fotografen.

Eva Sjøwall sier sakens utspring er ønsket faren, fotografen Gunnar Høst Sjøwall, uttrykte før han døde i fjor: At det ble ryddet opp i misbruk av bildene hans på internett.

Det har ikke Norsk Folkemuseum noen kommentar til, men leder av publikumsavdelingen ved museet, Paal Mork, sier bilder Sjøwall hevder å ha rettighetene til, midlertidig ble fjernet fra Digitalt Museum så snart de fikk brevet fra advokaten.

Utreder saken

- Det gjør vi rutinemessig når det stilles spørsmål ved noen av bildene i våre digitale medier. Nå er denne saken til utredning, og før det er gjort kan vi ikke gi noe endelig svar på hva som skjer videre, sier han.

Ifølge Mork sitter Norsk Folkemuseum på en samling på hundretusener av historiske bilder. Å gjøre den norske fotoarven mest mulig tilgjengelig er en del av museets samfunnsoppdrag.

- Men vi er også opptatt av at det skal gå rett for seg, sier han, og presiserer at det i Folkemuseets tilfelle ikke er lagt på Creative Commons-lisens.

Dagbladet har ikke lyktes å få en kommentar fra Oslo Museum i dag.

Tok kongefamiliens private bilder

Det var etter at Dronning Maud uanmeldt dukket opp i Gunnar Theodor Sjøwalls studio på Karl Johans gate en dag i 1927 og ønsket å bli fotografert, at fotografens lange forhold til den norske kongefamilien ble etablert. Historien ble fortalt i Dagbladet Magasinet forrige helg.

Gunnar Theodor Sjøwall var allerede da en etablert fotokunstner og hadde blant annet portrettert de Knut Hamsun og Sigrid Undset. Hans bilder av dronningen med sin hund på armen ble særlig populære. Opp gjennom årene fotograferte Sjøwall også kronprinsparet Olav og Märtha og barna deres, prinsessene Ragnhild og Astrid og den blivende Kong Harald.

Sønnen Gunnar Høst Sjøwall overtok firmaet og jobben med å ta private bilder av kongefamilien på 60-tallet. I år ble mange av bildene offentliggjort for første gang i boka «Med våre egne ord», skrevet av Lars O. Gulbrandsen og Caroline Vagle.

Friday, October 10th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments