Rykende fersk måling: Jonas snart dobbelt så stor som Erna

(Dagbladet): Etter tre uker med beinharde budsjettforhandlinger og blottlegging av borgerlig uenighet, fikk endelig statsminister og Høyre-leder Erna Solberg grunn til å smile i 4.30-tida i dag tidlig.

Da maktet endelig regjeringspartiene og støttepartiene å enes om neste års statsbudsjett.

Men allerede nå kommer kalddusjen:

I Dagbladets ferske partibarometer, som Ipsos MMI har tatt opp i budsjettinnspurten – mellom 17. og 20. november – går Høyre tilbake 2,9 prosentpoeng, til 23 prosent.

Så lavt har ikke regjeringspartiet ligget siden i mai 2010, med unntak av august-målingen i kjølvannet av terrorangrepet 22. juli 2011.

Og hva verre er: Den største velgerflukten går til Arbeiderpartiet. Omlag 12,8 prosent av dem som sikret Høyre regjeringsmakt ved valget i 2013, oppgir nå at de ville stemt på Ap.

- Dette er det bildet vi ser på meningsmålingene nå, og jeg argumenterer ikke mot at det er et reelt bilde akkurat nå. Jeg tror at det er en viss kostnad ved å sikre at det ikke blir større problemer framover. Vi vet at omstillingsbehovene er ganske store framover, særlig fordi oljeimpulsen kommer til å være mindre enn i årene framover. Og så mener jeg at det har vært mye diskusjon om konfliktsakene, sier statsministeren til Dagbladet.

LES OGSÅ: Erna: – Vi styrer ikke etter meningsmålinger

Ikke siden Bondevik I..

Hun kommer med et stikk til Ap, som i sitt alternative budsjett vil reversere skattelettelsene som Høyre/Frp-regjeringen har gått inn for.

-  Nå er vi over i den fasen hvor vi faktisk skal vise til hva vi faktisk får til. Nå har Ap vist fram sitt budsjett. Da blir det interessant å se om folk faktisk vil ha 10 milliarder i økte skatter, sier statsminister Erna Solberg.

Enn så lenge later det til at folk flest synes det er helt greit.

Ap henter velgere fra samtlige partier, og oppnår 41,4 prosent. Det er hele 16 år siden Ap sist hadde en tilsvarende oppslutning i befolkningen – partiet fikk 44,6 prosent i september 1998. På den tida ledet daværende KrF-leder Kjell Magne Bondeviksin første regjering . sentrumsregjeringen.

I tredje etasje på Stortinget, på sekretariatsleder Hans Kristian Amundsens kontor vegg-i-vegg med statsrådssalen der budsjettforhandlingene har pågått de siste 17 dagene, møter Dagbladet en Ap-leder stinn av selvtillit på partiets vegne.

- Dette er en ny måling som bekrefter et bilde vi har sett de siste ukene. Ap på et høyt nivå, og fall for regjeringspartiene, sier Jonas Gahr Støre.

Tross en svak framgang ligger Høyres regjeringspartner Frp på 13 prosent – 3,3 prosentpoeng bak valgresultatet fra september 2013.

- Jeg velger fortsatt å tolke det på to måter. Det ene er reaksjon på statsbudsjettet. Det andre, som ikke står i motstrid, men som utfyller dette, er at det er Arbeiderpartiet som er alternativet for de velgerne som flytter på seg, sier Ap-lederen.

Kritiserer milliardlettelser

- Regjeringen sa gjennom ett år: Vent på statsbudsjettet, da skal dere se hvem vi er og hva vi står for. Det kan ikke skyldes på opposisjon, presse eller andre faktorer – det er innholdet i budsjettet som folk har reagert på, sier Støre.

Kritikken har vært sterk etter at Høyre/Frp-regjeringen la fram sitt budsjettforslag. Særlig er den sosiale profilen blitt kritisert, illustrert med det opprinnelige ønsket om å kutte formuesskatten med 4,1 milliarder kroner, samtidig som det skulle gjennomføres kutt i barnetillegget til uføretrygdede.

Etter forhandlinger og budsjettforlik med Venstre og KrF, er barnetilleggkuttet langt på vei droppet, samtidig som skattelettelsen er dempet.

- Kuttet i formuesskatten er noe mindre, men fortsatt den desidert største milliardsatsingen i budsjettet, sier Støre.

- Høyre og Frp har rett i sin oppsummering av dette budsjettet, hovedgrepet består. Da er spørsmålet: Er bruken av handlefriheten, milliardsatsing på dette formuesskattekuttet, den beste måten å ruste oss, eller er det andre satsinger som er bedre? Jeg tror at dette nye budsjettet ikke forandrer på det grepet, annet enn at nå har KrF og Venstre satt sitt godkjentstempel på det.

LES OGSÅ: - Alle vet at Frp ikke er for «Trine-posen»

Friday, November 21st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments