Russlandsekspert: Jeg synes Putin er en fin fyr

(Dagbladet): – Jeg synes Vladimir Putin er en fin fyr og en sympatisk politiker som har reddet Russland. Det er jeg ikke redd for å si. Men fordi jeg mener det, får jeg ikke jobb i Norge, sier Bjørn Ditlef Nistad til Dagbladet.

Han har doktorgrad i russisk idèhistorie, har forelest, vært førstelektor og stipendiat ved Universitetet i Oslo (UiO).

- Blir sensurert i Norge

Etter å skjelt ut utenriksminister Børge Brende for å «støtte og omgås fascister» på direktesendt TV i mars i år, har det vært stille fra Nistad.

Til flere store, nasjonale russiske medier har han derimot snakket ut om «en langvarig konflikt med UiO som resulterte i at han fikk sparken». Han uttrykker stor frustrasjon over å ikke få si hva han mener i Norge.

- Det er min klare oppfatning at jeg hadde jobbet ved UiO nå, hadde det ikke vært for mine pro-russiske syn, sier han når Dagbladet møter ham utenfor universitetsbygget på Blindern.

At han «fikk sparken», mener han er en feilsitering av journalistene som intervjuet ham i juni. Han understreker likevel at han mener han ble skvist ut av universitetet da vikariatet hans endte etter fire år ved universitetet.

Heller ikke andre universiteter vil ansette ham, hevder han.

- Som forsker skal man bare mene og si det myndighetene tillater – alt annet blir sensurert. Jeg opplever at man ikke må legge seg ut med myndighetene. Det blir som i en totalitær stat – og dem har det ikke gått så bra med, sier Nistad.

- En absurd diskusjon

UiO viser på sin side til at Nistads ansettelsesforhold tok slutt da kontrakten hans utløp i 2010.

- Det er i tråd med det som er vanlig. Det skjer ikke ofte at de som tar doktorgrad ved instituttet også får en vitenskapelig stilling der, sier instituttlederen for litteratur, områdetudier og europeiske språk, Karen Gammelgaard, til Dagbladet.

- Er det riktig at man ikke får jobbe hos dere dersom man har sterke, pro-russiske syn?

- Det blir en absurd diskusjon som vi ikke ønsker å ta del i. Folk er for og imot forskjellige ting, uten at jeg vil kommentere det nærmere, sier hun.

Nå har Nistad kontaktet både journalister og mektige forretningsmenn i Russland, i håp om støtte fra russiske oligarker som kan gi ham midler til å drive pro-russisk forskning.

- Jeg vil skrive det jeg har lyst til. I Norge blir jeg sensurert, som en sovjetisk dissident. Drømmen er å finne en russisk oligark eller et fond der jeg har forskningsfrihet, sier han.

- Folk sier jeg er gal

Han understreker at UiO har sitt på det rene, fordi det etter fire år var opp til dem om de ville ansette ham – eller om han måtte ut. Han mener likevel at er meningene hans UiO ikke liker.

- Folk sier jeg er gal. «Hold kjeft til du har fått en fast stilling», råder folk meg. Jeg har vurdert å tone meningene mine ned, selvsagt har jeg det, jeg er ikke dum. Men jeg tenker samtidig at jeg ikke er typen til det. Mener jeg noe, så sier jeg det. Hva skal man med forskere hvis de skal drive med en selvsensur? Det ville vært livsfarlig, sier han.

Det er fire år siden han ikke fikk vikariatet sitt forlenget av UiO.

I dag har han ingen jobb.

- Jeg lever av stipender fra faglitterære fond, hvilket resulterer i at jeg tjener omlag en tredjedel av hva jeg ville tjent dersom jeg jobbet ved UiO, hevder han.

- Fikk krass e-post av professor

Nistad mener flere er i samme båt som ham: at pro-russere ikke tør, bør eller kan si hva de mener – uten å bli skvist ut av jobben og samfunnet.

Etter at de russiske artiklene om ham sto på trykk, hevder han at han fikk en krass e-post fra en UiO-professor.

- De spurte hva i alle dager det var jeg hadde sagt, at det jeg sa ikke stemte, sier han.

- Men jeg vil ikke late som om jeg mener noe annet enn at Russland er blitt reddet av Putin. Landet var i total oppløsning da han kom til makten – men han har reddet staten og gitt millioner av russere til å igjen finne troen på seg selv og en ny framtid. Etter min mening er Putin som Churchill: en stor statsledder.

- Men han oppleves som en trussel mot Vesten – og derfor drives en hatkampanje mot ham, mener Nistad.

-  Har ingen framtid i Norge

Nå vurderer han å ta med seg sin øst-ukrainske kjæreste og flytte til Russland.

- Jeg føler meg som en sovjetisk dissident i Norge. Jeg har ingen framtid i Norge, sier han.

LES OGSÅ: Objektivt om presidentvalget? Hans-Wilhelm Steinfeld og andre norske journalister ignorerer Putin-tilhengerne, skriver Bjørn Nistad.

Wednesday, August 27th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments