Russland vil gripe inn på Krim-halvøya

(Dagbladet): Lederen for regionmyndighetene på Krim-halvøya ber Russlands president Vladimir Putin om hjelp til å gjeninnføre ro og orden, melder nyhetsbyrået AFP.

- Jeg har et ansvar for livet og sikkerheten til borgerne, og jeg har derfor bedt Russlands president Vladimir Putin om å hjelpe til med å sikre ro og fred på Krims territorium, sier Sergij Aksynov, som nylig ble valgt til president for Krim-regionen, ifølge lokale medier og russisk fjernsyn.

Han ville imidlertid ikke utdype hva slags hjelp eller bistand han ønsker. Men han får positivt svar fra russiske myndigheter.

— Russland vil ikke ignorere Krim-ledelsen bønn om hjelp, heter det i en kunngjøring fra Kreml.

Situasjonen på den ukrainske, prorussiske halvøya har vært svært spent de siste dagene. Fredag kom det meldinger om troppeforflytninger til den russiske militærbasen ved Sevastopol og at væpnede uniformerte menn har okkupert de to flyplassene på halvøya og satt opp kontrollposter flere steder.

Og ifølge ubekreftede meldinger sendte Russland fredag ytterligere 2.000 soldater til Krim-halvøya. Den russiske ambassadøren til EU, Vladimir Tsjizhov, avviser imidlertid ifølge Euronews at Russland har sendt flere soldater til Krim.

Ukrainas midlertidige leder Oleksandr Turtsjynov har anklaget Russland for provokasjoner, mens ledelsen i Moskva nekter for å ha noe med hendelsene på Krim å gjøre.

- Russland anser det som skjer på Krim for å være et resultat av en intern politisk prosess i Ukraina, het det i en kunngjøring fra russisk UD.

Det store flertallet av befolkningen på Krim er prorussiske og negative til de nye makthaverne i Kiev.

President Barack Obama advarer Russland mot å gripe inn i situasjonen, og ber dem om å respektere Ukrainas selvstendighet.

- Enhver overtredelse av Ukrainas suverenitet og territoriale integritet vil være svært destabiliserende. Det vil føre til fordømmelse fra alle nasjoner verden rundt, bare dager etter at hele verden deltok i OL i Russland, sier Obama, ifølge nyhetsbyrået AP.

Han sier militær inngripen fra Russlands side vil «koste dem», uten å utdype hva han mener med det.

(Dagbladet/NTB)

Saturday, March 1st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments