Russiske soldater har tatt kontroll over ukrainske flyplasser

(Dagbladet): Den ukrainske innenriksminister kaller den russiske overtakelsen av to flyplasser på Krim-halvøya for «en væpnet okkupasjon», melder NTB-Reuters.

— Jeg betrakter det som er skjedd som en væpnet invasjon og okkupasjon og et brudd på alle internasjonale avtaler og normer, skriver innenriksminister Arsen Avakov på sin Facebook-side.

Mennene som overtok kontrollen over flyplassen i byen Simferopol på Krimhalvøya i natt, er russiske soldater.

Det bekrefter det russiske nyhetsbyrået Interfax, ifølge flere internasjonale nyhetesbyråer i morgentimene.

Nå bekrefter det russiske nyhetsbyrået at det også er russiske soldater som har overtatt kontroll over den militære flyplassen  i Sevastapol – den ekstremt strategisk viktige basen for Russlands Svartehav-flåte.

Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov sier det ikke har vært noen sammenstøt eller blodsutgytelse da væpnede menn som han beskrev som russiske marinesoldater overtok en militær flyplass nær havnebyen Sevastopol der Russland har sin Svartehavsflåte.

- For å hindre «krigere»

Interfax siterer militære kilder i regionen som sier de har grepet inn og inntatt Belbek militære flyplass i Sevastopol for å hindre «krigere» i å bli fløyet inn, ifølge NTB.

Soldatene har hjelmer og skuddsikre vester og har støtte fra pansrede personellkjøretøy.

I tillegg har militære mannskaper, som ennå ikke har fått noen bekreftet identitet, overtatt den militære kontrollen med en militær flyplass i Belbek.

Lastebiler uten skilt

Det var rundt 50 menn som stormet flyplassen i Simferopol natt.

De kom i lastebiler uten skilt, og de første meldingene i natt spekulerte i at de var prorussiske separister.

De bar ingen id-merker eller kjennetegn som kunne peke ut hvem de var, men det heiste flagget til den russiske marinen inne på flyplassen.

Krim-halvaøya er et autonom (delvis selvstyrt) republikk i Ukraina med med overvekt av pro-russisk innbyggere.

Det har vært sammenstøt mellom prorussiske separatister og tilhengere av Ukrainas nye makthavere flere steder etter opprøret som veltet Ukrainas president Viktor Janukovitsj fra maktposisjonen.

Friday, February 28th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments