Russiske fly kom inn over Østersjøen i dag: Både svenske jagere og NATO på vingene

Et svensk jagerfly brøt i formiddag lydmuren over Öland i Østersjøen, og forårsaket et smell så kraftig at hus på bakken begynte å riste, skriver Expressen

Det svenske forsvaret er tilbakeholdne med informasjon, men bekrefter hendelsen overfor Dagbladet: 

- Jeg kan bekrefte at et svensk fly ble sendt på vingene mot Østersjøen mot internasjonal sone, og at dette ikke var en øvelse, sier pressesekretær Jesper Tengroth. 

Han beskriver oppdaget som et observasjonsoppdrag, og bekrefter overfor Dagbladet at russiske fly ikke har krenket svensk luftrom.

 

NATO-fly på vingene

På Twitter skriver den latviske Forsvaret at russiske krigsfly befant seg over Østersjøen dag. Videre fremkommer det at NATO-fly gikk opp for å identifisere minst to russiske fly. Disse av typen SU-27. 

Hendelsene skal ifølge Expressen «etter alt å dømme» ha skjedd rundt den samme tiden. 

- Vi kan ikke gå ut med informasjon om det har vært en sammenheng mellom episodene, sier Tengroth til Dagbladet. 

Ifølge Expressen skal det imidlertid være sammenheng mellom hendelsene, ifølge en forsvarskilde de har vært i kontakt med. 

Tengroth er tilbakeholden med informasjon, også overfor Expressen, men sier til avisa at det store smellet over Öland i formiddag skyldes at den svenske jageren har måttet «dra på litt».

Hvorfor det svenske flyet hadde sånn hastverk ønsker Tengroth ikke å kommentere. 

Norske fly ikke involvert

NATO-flyene som ble sendt på vingene var fra Portugal og Canada. Pressevakt Brynjar Stordal bekrefter overfor Dagbladet at norske fly ikke var involvert.  

NATO-flyene ha vært sendt på en scramble – er uttrykk for at F-16 jagerfly tar av for identifiseringsoppdrag. 

- Det er NATO-styrker utstasjonert i Latvia, som ikke har et egnet kampflyvåpen, og som er på «Quick Reaction Alert» – en tilstand der de kan ta av på kort varsel 24 timer i døgnet. I dette tilfellet har det vært snakk om identifiseringsoppdrag, forklarer han. 

Krenket svensk luftrom

Svenskene har i år måttet haskes med flere tilfeller av nærgående russiske fly. I september ble svensk luftrom krenket av to russiske jagerfly.  

Flyene, av typen SU-24, hadde fløyet langs den polske kysten da de øst for Bornholm vendte nesen nordover. De kom så i lav høyde inn over Öland. 

Flere Jas Gripen jagerfly ble sendt på vingene fra svenske luftbaser. De russiske flyene skal ha vært et par kilometer på feil side av grensa, og skal raskt ha snudd østover da de svenske flyene nærmet seg. 

Flyene kom da fra den russiske enklaven Kalinigrad, som ligger ved Østersjøen mellom Polen og Litauen.

Tuesday, October 7th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments