Rubel-kollaps: – Ikke i våre verste mareritt kunne vi forestille oss noe slikt

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Men i den russiske sentralbanken er alle varsellamper skrudd på.

Visedirektør i sentralbanken Sergej Shvetsov kaller situasjonen kritisk i finansaviva Kommersant.

Verste mareritt

– Selv ikke i våre verste drømmer kunne vi forestille oss noe slikt for et år siden, sier han.

Den russiske sentralbanken prøvde tirsdag morgen å demme opp for rubelens fall med å sette opp utlånsrenta fra 10,5 til 17 prosent. Det hjalp i noen timer, og rubelen styrket seg litt, etter at den også på mandag falt med ti prosent. Men etter noen timer var presset på rubelen igjen sterkt, og i løpet av kort tid var den svekket med nye 20 prosent.

Shevtsovs sjef, Elvira Nabiollina, nøyer seg med å si at rubelen er galt priset, og at den naturlig, ut fra normale økonomiske indikatorer, burde vært høyere. Imens forholder den russiske presidenten seg taus om den verste krisa i Russland siden marerittet i 1998, da rubelen kollapset totalt. Vladimir Putins grunnleggende popularitet skyldes at han har holdt orden i økonomien og skapt økonomisk vekst.

Ingen synlig panikk

Likevel er det ingen rush i vekslingskontorer for å veksle rubler i en sikrere valuta, og ingen påtakelig pågang i banker for å ta ut penger.

Men på kjøpesenteret Stockmann i sentrum av St. Petersburg er det flere kunder enn vanlig, kan ekspeditør Ivan Popov i en elektroforretning fortelle Dagbladet.

- Selvfølgelig er det flere enn vanlig. Folk vil kjøpe ting, ingen vet hva man kan få for rubelen i morgen, sier han.

Men så veldig mange flere kunder er det ikke, og det er ingen tegn til panikk. Den russiske julehandelen er mest intens den første uka før nyttårsaften, som er dagen russere utveksler gaver. Men de fleste venter at prisene vil holde seg som de er ut året. Hva som skjer etter nyttår vet ingen. Men hvis rubelen fortsetter å synke vil alle importerte varer bli dramatisk dyrere.

Strid i eliten

Den russiske sentralbanken har brukt mer enn 80 milliarder doller på å forsvare rubelen i løpet av 2014. De pengene er i hovedsak tatt fra det russiske oljefondet, men pensjonsfond er også blitt tappet. Det er fortsatt 416 millarder rubler igjen av oljefondet, men med det tempoet rubelen nå stuper, er det tvilsomt om rubelen lar seg forsvare.

Rubelens kollaps avslører også bevegelser i den russiske eliten. Tidligere finansminister, Alexei Kudrin, som de siste åra har spilt rollen som en intern kritiker, som ikke åpent har utfordret regimet og kuttet sine bånd til det, skrev i dag på sin facebook-side:

- Rubelens fall i markedet er ikke bare en reaksjon på den lave prisen på olje og sanksjonene, men en mistillit til regjeringens økonomiske tiltak.

Det skrev han tidlig tirsdag morgen, før rubelen i løpet av dagen idag styrtet ytterligere. Og det var en krass kritikk av regjeringens økonomiske politikk han leverte.

Regjeringskontrollert russisk TV underspiller det finansielle dramaet betydelig. I nyhetssendingene mandeg ble rubelens fall nesten ikke nevnt. Tirsdag kunne ikke lenger dramaet overses, og det var et tema i nyhetssendingene, selv om det ikke ble rettet kritikk mot myndighetene.

Rubelens fall skyldes en kombinasjon av fallende oljepriser og vestlige sanksjoner på grunn av Russlands rolle i Ukraina.

Tuesday, December 16th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments