Retten roser «Eirik Jensen-modellen» Refser Kripos

(Dagbladet): Oslo tingrett avgjorde i dag at hovedkvarteret til Hells Angels (HA) ikke skal inndras, men MC-klubben må betale en bot på 750 000 kroner for brudd på våpenloven.

Samtidig kommer den erfarne tingrettsdommeren Finn Haugen med direkte kritikk av Kripos i dommen:

«Etter bevisføringen i vår sak synes Kripos i det materialet som bl.a. blir presentert overfor norske kommuner, å fremstille Hells Angels i Norge på en nærmest stigmatiserende måte uten noen form for kvalitetssikring av påstandene knyttet til organisasjonen. Det legges i stor grad vekt på mer enn ti år gamle forhold i Sverige og Danmark – land der konflikt-nivået har vært og kanskje er vesentlig høyere enn i Norge, og det skilles heller ikke mellom situasjonen under MC-krigen og nå.»

Roser Jensens modell

Haugen fortsetter med å rose Oslo-politiets dialog-modell, en metode som ble utarbeidet og frontet av den nå korrupsjonssiktede politioverbetjenten Eirik Jensen:

«Rettens vurdering er at i Oslo der MC-klubb-ene er etablert, har dialogmetoden bidratt til å redusere risikoen for konflikter mellom MC-klubbene og i den sammenheng risikoen for bruk av våpen, og også redusere risikoen for konflikter mellom klubbene og samfunnet for øvrig.»

Jensen har blant annet skrevet en rapport om arbeidet mot MC-gjengene og dialogmetoden, med tittelen «Alt starter og avsluttes med et håndtrykk». Advokat John Christian Elden har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at  Jensen mest sannsynlig ville blitt stevnet som vitne i rettssaken om huset. 

- Han hadde vært høyaktuell som vitne, sa Elden.

HA-forsvarer roser Jensen

Kripos har valgt en annen og mer konfronterende linje, og Hells Angels mener de er blitt forfulgt. Advokat Elden er fornøyd med dagens dom.

- Det er en meget sterk dom som slår fast at Kripos uten faglig dekning har skapt et fiendebilde av MC-miljøet, sier Elden til Dagbladet.

- Kripos får sterk kritikk for å presentere feilaktige opplysninger for norske kommuner i sin kamp mot MC-miljøene, og slår fast igjen at HA ikke er noen kriminell organisasjon. Vi får nå håpe at resten av politinorge følger oslopolitiet og ikke Kripos. All ros til Eirik Jensen, Einar Aas og deres mannskaper for en vellykket strategi, sier Elden.

Uenig

Kripos kjenner seg ikke igjen i kritikken fra tingretten.

- Kripos har i sine vurderinger vist til ferske hendelser og dommer, blant annet dommen fra Hålogaland lagmannsrett i desember, som også tingretten i sin dom nå refererer til. Vi registrerer at tingretten deler mange av våre vurderinger om kriminalitet begått av medlemmer av Hells Angels. Vi registerer også at Hamcon (Hells Angels MC Oslo Norway) med denne dommen ilegges en foretaksstraff på 750 000 kroner, skriver Ida Dahl Nilssen, kommunikasjonsrådgiver i Kripos, i en e-post til Dagbladet.

Flere HA-medlemmer er de siste årene blitt dømt for alvorlig kriminalitet. Men tingrettsdommeren mener at i de tilfellene HA-medlemmer utfører kriminalitet så skjer det som enkeltpersoner, «og da gjerne med hjelp av kontakter eller nettverk utenfor Hells Angels».

Thursday, April 24th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments