- Regjeringen har en jobb å gjøre i egne rekker

(Dagbladet): Likestillingsombud Sunniva Ørstavik mener at Frp´s justispolitiske talsmann, Ulf Leirstein, gir tommelen opp for netthets.
Hun reagerer på at justispolitikeren trykket «like» på disse kommentarene på sin Facebook-side:

«Uheldig muslimdominans å ha Hadeda Taquia som leder i justiskomiteen».

«Er Hadia Tajik egentlig kjønnsmoden?»

Kommentarene falt under en lenke til Dagbladets sak om at det sju mannlige Frp-ere, deriblant Leirstein, styre norsk justispolitikk, noe Ap-politiker Hadia Tajik var kritisk til.

- Det må hun tåle, sa Ulf Leirstein til Dagbladet lørdag, og mente at kommentarene bare var harselering.

Det mener ikke likestillingsombudet.

Hun svarer «ja» på spørsmålet om kommentarene kan kategoriseres som netthets, og mener justispolitikeren har trådt over en grense.

- Når debatter dreies fra sak til fordomsfulle, krenkende og hatefulle uttalelser om en person eller gruppe, basert på visse kjennetegn som for eksempel kjønn, etnisitet, religion osv, er grensen nådd. Alle har et ansvar for ikke å si, skrive eller “like” krenkende utspill. Og alle må ta del i ansvaret om å imøtegå slike utsagn med saklig og riktig informasjon. Ikke minst justispolitikere, sier hun til Dagbladet.

Ørstavik mener Ulf Leirstein tar lett på noe som er et alvorlig samfunnsproblem.

- Når Tajik rammes av netthets, Leirstein trykker «like» og kaller det harselering, tar han altfor lettvint på et utbredt samfunnsproblem. Som Stortingspolitiker har han makt, og et særlig ansvar for å bekjempe krenkende utspill og undertrykkelsen dette fører til.

I intervjuet med Dagbladet lørdag, sier Leirstein at dersom man blir såret av denne type kommentarer, bør man velge å ikke delta i offentlig debatt. Der er likestillingsombudet sterkt uenig.

- I motsetning til justispolitiker Ulf Leirstein, mener jeg det er grenser for hva man skal tåle når man deltar i den offentlige debatten. Netthets og hverdagsrasisme rammer hardt og fører til stigmatisering og ekskludering. Mange opplever tonen i dagens nettdebatt som så nedlatende og trakasserende at de ikke orker å delta. Det er en trussel både mot ytringsfriheten og demokratiet vårt. Vi ønsker ikke et samfunn der visse grupper ikke orker å delta i den offentlige debatten på grunn av hets og trakassering, slår hun fast.

10. juni la statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen fram Handlingsplan mot radikalisering. Der er kampen mot netthets et tema. 17. juni inviterte statsministeren et knippe kvinner i offentligheten til statsministerboligen for en samtale om hvordan problemet kan bekjempes, og kom med denne oppfordringen til nettrollene. Nå mener likestillingsombudet at Siv Jensen og Erna Solberg må rydde opp i egen leir.

- Det er flott at regjeringen er engasjert i kampen mot hatefulle ytringer og hatkriminalitet. Men Leirsteins uttalelser viser at bevisstheten rundt dette alvorlige problemet også må på dagsorden i egne rekker, sier Sunniva Ørstavik.

Monday, August 25th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments