Putin-vennen trodde han hadde sikret seg mot sanksjonene. Nå nektes han å fly med privatflyet

(Dagbladet): Alt tyder på at den russiske milliardæren og forretningsmannen Gennadij Timtsjenko forsto at han kom til å bli mål for vestlige sanksjoner.

20. mars ble han personlig plassert på sanksjonslista, og rundt en uke seinere gikk amerikanerne rett i strupen på forretningsvirksomheten hans.

19. mars solgte han seg ut av energigiganten Gunvor Group, og overførte sin eierandel til sin svenske samarbeidspartner Thorbjörn Törnqvist.

Dermed antok nok Timtsjenko at han hadde sikret seg.

Satt på bakken

Men oligarken er nå også satt på bakken av amerikanske myndigheter. For nå har privatfly-produsenten Gulfstream kuttet all kontakt med Timtsjenko, ifølge CNN.

- Selskapet vil ikke sende reservedeler, og pilotene har ikke lengre rettighetene til å bruke navigasjonssystemet og de innlagte kartene, sier Timtsjenko til det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass.

Timtsjenko eier ifølge russiske medier et Gulfstream G650, som koster rundt 400 millioner kroner.

Det er ikke bare Timtsjenko som har blitt satt på bakken av vestlige sanksjoner. Søndag måtte det russiske flyselskapet Dobrolet innstille alle sine flyvninger etter at EU satte selskapet på sanksjonslista.

Dubrolet hadde fire daglige flyvninger fra Moskva til Simferopol på Krimhalvøya, noe EU mener bidro til å integrere Krimhalvøya i Russland.

- En ære

Timtsjenko er regnet som en av Russlandsk mektigste menn, og som en nær og lojal støttespiller av landets president Vladimir Putin. De to er også gamle judokamerater.

Han har selv tidligere sagt at han ser på det som en ære å bli ført opp på lista, men sanksjonene har gått utover forretningsmannens virksomhet.

Blant annet mistet selskapet Stroytransgaz, eid av Timtsjenko, en verdifull kontrakt i Bulgaria nylig.

- Ja, vi vant anbudet og ønsket å bidra mot et felles mål. Men den amerikanske senatoren John McCain dro til Bulgaria og overtalte lokale myndigheter om å droppe selskapet, sier Timtsjenko til Itar-Tass.

Kontrakten gikk ut på å bygge den bulgarske delen av «South Stream». Om alt går etter planen skal prosjektet sørge for at Russland kan eksportere 63 milliarder kubikkmeter gass årlig under Svartehavet, gjennom Bulgaria og til Sentral- og Øst-Europa.

- Selvfølgelig er det ikke bra for oss å miste denne kontrakten ut fra et forretningsmessig ståpunkt. Men hvem skal jeg fremsette krav mot? Amerikanerne?

Tuesday, August 5th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments