Putin: Ukrainas maktbruk mot egen befolkning får konsekvenser

(Dagbladet): Russlands president Vladimir Putin sier at Ukrainas bruk av militærstyrker mot egen befolkning øst i landet vil få konsekvenser.

- Hvis regimet i Kiev har begynt å bruke hæren mot sin egen befolkning inne i landet, da er dette utvilsomt en meget alvorlig forbrytelse, sier Putin på russisk TV, ifølge BBC.

Russland har flere titalls tusen soldater mobilisert i nærheten av Ukrainas grenser.

Aksjon i Sloviansk

Tidligere i dag kom det meldining om at ukrainske ommandosoldater prøver å ta tilbake byen Sloviansk, som er blitt holdt av russisktalende separatister. Operasjonen blir fra Kiev omtalt som en «anti-terror»-operasjon.

Separatistene har tatt kontroll over nøkkelbygninger i en rekke øst-ukrainske byer, men i dag satte de ukrainske spesialstyrkene inn et motangrep.

Både pansrede kjøretøy og minst ett helikopter deltar i aksjonen, melder AFP.

Den ukrainske innenriksministeren opplyser at så mange som fem pro-russiske opprørere døde i kampene ved noen veisperringer.

Opprørere i rådhuset i Slavjansk har gitt sivile ordre om å forlate bygningen. Opprørsstyrker har trukket seg tilbake til defensive posisjoner i byen, mens ukrainske soldater har rykket inn i byen, ifølge NTB. Slavjansk er en by med 129 000 innbyggere.

Ukrainske styrker har også fått tilbake kontrollen i Mariupol i Donetsk-regionen, også den øst i landet. Kilden til dette er den ukrainske innenriksministeren Arsen Avakov, som sier at rådhuset i byen er blitt «frigjort» Ifølge innenriksministeren var det han kaller sivile aktivister viktige i aksjonen.

Obama ut mot Russland

USAs president Barack Obama har også uttalt seg i dag. Han beskylder Russland for ikke å følge opp avtalen som ble inngått i Genève forrige uke. Ifølge avtalen skulle alle illegale væpnede grupper,  inkludert de som hadde tatt kontrollen på offentlige bygg i en rekke byer øst i Ukraina, trekke seg ut.

På en pressekonferanse i Japan sier Obama at Moskva ikke har lykkes i å få slutt på handlingene til militante grupper i regionen. Han advarte videre om at USA har flere sanksjoner klare som de kan sette inn mot Russland.

Dagbladet kommer med mer

Thursday, April 24th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments