Putin-kritiker funnet død i en blodpøl

Devotsjenko var svært kjent i Russland, både for sine sceneopptredner og for sin uttalte motstand mot Putin-regimet.

Han spilte i populære russiske TV-dramaserier, og på scenen på velrenomerte Moscow art theatre. Han spilte også i en oppsetning av King Lear i London i 2006.

I går kveld ble han funnet død ved sitt hjem nord i Moskva.

Daily Telegraph skriver at han ble funnet av en venn «i en blodpøl», og at russisk politi etterforsker dødsfallet som mistenkelig.

- Det er grunn til å anta at kunstnerens død er av kriminell karakter, sier en kilde, ifølge Telegraph.

Skuespillerkollega Stanislav Sadalsky skrev i går på bloggen sin at han hadde fått informasjon om at Devotsjenko hadde blitt drept, skriver The Guardian.

Politiet etterforsker nå saken.

Frittalende kritiker

Devotsjenko har vært svært frittalende i sin kritikk av Putin. I 2011 frasa han seg to priser for sin skuespillergjerning, fordi de kom «fra Putins hender».

Han sa at han skammet seg over prisene.

- Jeg har fått nok av denne tsar-staten, skrev han i en blogg.

Tidligere har han oppfordret skuespillerkolleger til å boykotte «ultranasjonalistiske, propagandistiske, sjåvinistiske, antisemittiske og pro-stalinistiske» film og tv-produksjoner.

Han advarte også skuespillerkolegene fra å menge seg med Kreml-fiffen, da han mente penger tjent på slike opptredner «stinker av fuktige fengselsceller, av vanstyrte sykehus og hospitser, av den sure røyken fra utbrente arkitektoniske monumenter og historiske bygg og nattklubber og eldrehjem. De stinker av støvlene til opprørspolitiet».

- Ramlet i fylla

Devotsjenko var medlem av opposisjonsgruppen United Civil Front og deltok i flere demonstrasjoner mot Putin-regimet. I mars underskrev han et åpent brev der folk fra den russiske filmbransjen fordømte den militære intervensjonen i Ukraina.

Den statlige etterforskningskomiteen uttalte i går at det ikke var tegn til vold på kroppen til Devotsjenko, og at dødsårsaken kunne være at han hadde skadet hodet etter å ha ramlet i fylla.

Den kreml-vennlige nettsiden LifeNews skriver at den døde kroppen var omringet av tomme whiskyflasker og tomme pakker av det beroligende middelet Phenazepam. Lifenews skriver at etterforskerne jobber ut i fra at skuespilleren døde av blodtap etter selv å ha slått løs på glasskabinetter i sitt eget hjem. (Google-oversatt sak her)

Moscow Times skriver at en tidlig melding om dødsfallet fra det russiske nyhetsbyrået TASS, siterte en politikilde på at dødsfallet var av voldelig karakter. Den statlige etterforskningskomiteen avkreftet senere dette overfor Interfax.

Thursday, November 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments