Putin inviterer Kim for å feire krigsseier

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er den japanske avisa Asahi Shimbun som melder dette, ifølge The Moscow Times.

Hvis Kim kommer, er det første gang den unge, brutale og eksentriske diktatoren reiser til utlandet etter at han kom til makta, trolig som 28-åring, i 2011.

For Kim er det en fjær i hatten å bli invitert til Russland. Nord-Korea er nærmest totalt isolert etter å ha provosert omverdenen med prøvesprengninger av kjernefysiske våpen, og skutt ut raketter som kan bære kjernefysiske stridshoder.

Men Russland er også stadig mer diplomatisk isolert på grunn av rollen landet spiller i den ukrainske krisa. Nord-Korea er et av få land som støtter Russland i Ukraina-konflikten, og Russland trenger Nord-Koreas samarbeid både med å bygge en gassledning og en jernbanelinje gjennom det isolerte landet. Diplomatiske kilder sier til den japanske avisa at Kim trolig vil møte den russiske presidenten Vladimir Putin.

Bånd til Russland

Men Kim skal ennå ikke offisielt ha akseptert invitasjonen. Hvis han skulle komme, følger han en tung familietradisjon, og kommer kanskje den lange veien til Moskva i tog.

Kims far, Kim Jong Il, reiste alltid i tog når han dro til enten Russland eller Kina. Kim Jong Il ble født i Sovjetunionen, i Sibir, under 2. verdenskrig. Der var hans far, dagens diktators bestefar, Kim Il Sung, kommandant for de koreanske kommunistiske styrkene som sloss mot Japan under 2. verdenskrig.

Det var som kommandant for de kommunistiske koreanske styrkene Kim Il Sung kontrollerte de nordlige områdene av Korea etter 2. verdenskrig, og startet Korea-krigen. Det vil derfor være symboltungt hvis dagens Kim skulle komme til Russland i mai neste år for å feire slutten av 2. verdenskrig i Russland, landet familien Kim har så sterke bånd til.

Hollywood-kvaliteter

Siden den nordkoreanske statens grunnleggelse har landet spilt på sitt forhold til det som en gang var to kommunistiske giganter, Sovjetunionen og Kina.

Det var en lykkeligere tid da Kim il Sung kunne spille de to gigantene ut mot hverandre, og utnytte deres ideologiske og økonomiske rivalisering.

Men etter Sovjetunionens kollaps sluttet Russland med sin støtte til Nord-Korea, slik at Kina ikke lenger trengte å tilby sin støtte, mot garantier om lojalitet. I stedet ble Nord-Korea det dypt fattige, totalt isolerte, og fullstendig uforutsigbare landet som nå styres av Kim Jong Un, som har tatt livet av sin onkel, og har kvaliteter til å bli en kassasuksess i Hollywood.

Wednesday, December 17th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments