Prøvde å redde huset med vannbøtter

(Dagbladet): – Vi kjempet mot flammene i en time. Men da flammene nådde taket, skjønte vi at huset ikke kunne reddes, og at vi måtte komme oss i sikkerhet. Da måtte vi bare løpe, sier Per Stian Offerdal (20) til Dagbladet.

Sammen med foreldrene og søsknene sitter i kveld 20-åringen i bil, på vei til slektninger i Årdal. Familiens svære oransje enebolig på Lærdalsøyri er brent ned til grunnen i nattas storbrann.

- Vi blir hos slektningene i noen dager. Etter det vet jeg ikke hva vi skal gjøre, sier Per Stian.

Løp ut med bøtter

Familien oppdaget brannen i 23-tida.

- Vi tittet ut vinduet, og så at huset bortenfor nabohuset brant. Det blåste kraftig østavind, og vi skjønte at brannen kom til å spre seg til huset vårt, forteller 20-åringen.

Hageslangen var frosset, så alle løp ut i hagen med bøtter for å forebygge brannen ved å væte hagen. Brannvesenet jobbet på den andre siden av huset, for å prøve å hindre ytterligere spredning. Men det lot seg altså ikke gjøre å redde huset.

- Vi fikk bare med oss mobiler og kort. En stund søkte vi tilflukt på skøytebanen i nærheten, men så begynte det å brenne rundt banen også. Da satte vi oss i bilen og kjørte fra stedet, sier Per Stian.

Nabolaget borte

Også flere av nabohusene er rammet av storbrannen.

- Nabolaget er rett og slett borte, konstaterer 20-åringen.

Nå venter en langvarig periode med skadevurdering, forsikringsoppgjør og gjenoppbygging. På tross av at familien Offerdal har mistet alt de eier, makter de å se det positive i situasjonen.

- Ingen av oss ble skadd. Vi er heldige.

Evakuert av sønnen

Liv Hiller (75) og mannen Oddmund Hiller (78) ble i 23-tida ringt av sønnen Kjell (44).

- Han fortalte at huset hans brant, og at vi måtte komme oss ut, sier 75-åringen til Dagbladet.

Sønnen sto tidligere i dag fram i Bergens Tidende og fortalte hvordan han og naboene febrilsk prøvde å redde husene i Kyrkjeteigen, men måtte gi tapt. Kjell fikk så evakuert foreldrene til sykehuset.

- Det gikk så fort, alt sammen. Vi satte oss i bilen og kjørte. Det var dramatisk å se røykskyen og glør og gnister over Lærdalsøyri.

Får behandling

Nå er Liv og Oddmund innkvartert på bo- og omsorgssenteret i Årdal.

- Men vi har ikke fått tak i Kjell i dag, sier hun.

Ifølge Bergens Tidende er sønnen innlagt på Førde sentralsjukehus, hvor han får behandling for røykskader. Han skal ha det etter forholdene bra.

- Vårt hus er etter alt å dømme uskadd. Men det er grusomt for dem som er rammet, sier Liv Hiller.

Monday, January 20th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments